Selje - naturlig smertestillende

Som legemiddel har seljebark vært brukt i flere tusen år som febersenkende og smertestillende. Hos kvinner i overgangs alder demper den svette og hetetokter, skriver Bernt Rognlien.

Publisert

Som legemiddel har seljebark vært brukt i flere tusen år som febersenkende, mot smerter i ledd og mot annen gikt. Seljebark virker også godt smertestillende ved hodepine og migrene. Hos kvinner i overgangs alder demper den svette og hetetokter.

Seljebarken inneholder salicylsyre og har gitt navnet til dette legemiddelet som nå fremstilles syntetisk. Det har vært brukt på lignende måte både i Europa, Afrika, Asia og Nord- Amerika. Den greske legen Dioscorides som levde 100 år e. kr. anbefalte seljeblad knust med litt pepper drukket i vin mot lumbago. Nylig (år2000) ble det publisert en dobbelt blindkontrollert studie som viste at ekstrakt av seljebark hadde god effekt på lumbago. Salicylsyre har både smertedempende og betennelsesdempende virkning.

Det er gode grunner til å forske videre på seljebark fordi den har mye mindre bivirkninger en syntetisk acetyl salicylsyre. Acetyl-salicylsyre øker blødningstendensen og provoserer lett frem blødende magesår og magekatarr ved vedvarende bruk seljebark har ingen av disse bivirkningene. Men seljebarken har både den smertestillende og betennelsesdempende virkningen som salicylsyre. Den virker også febersenkende, mot revmatisme og lokalt astringerende (sammentrekkende). Seljebark inneholder opp til 11% phenolglycosider bl.a. salicylsyre, flavonoider, garvestoffer(opp til 20% tanniner).

Innholdet av tanniner i selje gjør at den har vært brukt innvortes for å stoppe blødninger i blant annet mage og tarm.

Seljebark er først og fremst et glimrende middel mot leddsmerter, gikt og lumbago. Ved revmatiske smerter, slitasje gikt i knær og hofter reduserer seljebark betennelsesreaksjonen og hevelsen i leddene og bedrer bevegeligheten i både store og små ledd. De moderne acetyl-salicylsyre preparatene virker kraftigere, men de har alvorlige bivirkninger som seljebark ikke har.Seljebarken har også god febersenkende virkning.

Barken høstes om våren når sevja går, barken fra grener og unge trær snittes med kniv og barken vires løs. Barken kan brukes frisk eller tørket. 20 gram tørket seljebark eller 40 gram frisk seljebark småkoker i ¾ liter vann i 30 minutter dvs til det er kokt inn til ½ liter. Denne halvliteren drikkes fordelt på 3- 4 doser utover dagen. Oppbevart i kjøleskap holder avkoket av seljebark seg i 2 til 3 dager.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer