Selje hjelper mot leddsmerter

Et av de mest brukte legemidlene mot feber og smerer, salicylsyre eller albyl-E, kommer fra seljebarken. Den kan også brukes mot mye annet, skriver Bernt Rognlien.

Publisert
Sist oppdatert

Av Bernt Rognlien
Lege og urtemedisiner

Seljebarken inneholder salicylsyre og har gitt navnet til dette legemiddelet som nå fremstilles syntetisk.

Som legemiddel har seljebark vært brukt i flere tusen år, på samme måte som vi bruker globoid, dispril og acetyl salicylsyre i dag: febersenkende, mot smerter i ledd og annen gikt. Det har vært brukt på lignende måte både i Europa, Afrika, Asia og Nord- Amerika.

Den greske legen Dioscorides som levde 100 år e. kr. anbefalte seljeblad knust med litt pepper drukket i vin mot lumbago. Nylig (år 2000) ble det publisert en dobbelt blind kontrollert studie som viste at ekstrakt av seljebark hadde god effekt på lumbago. Salicylsyre har både smertedempende og betennelsesdempende virkning.

Det er gode grunner til å forske videre på seljebark fordi den har mye mindre bivirkninger en syntetisk acetyl salicylsyre. Acetyl-salicylsyre øker blødningstendensen og provoserer lett frem blødende magesår og magekatarr ved vedvarende bruk. Seljebark har ingen av disse bivirkningene, men har både den smertestillende og betennelsesdempende virkningen som salicylsyre. Den virker også febersenkende, mot revmatisme og lokalt astringerende (sammentrekkende). Slejebark inneholder opp til 11% phenolglycosider bl.a. salicylsyre, flavonoider, garvestoffer(opp til 20% tanniner).

Innholdet av tanniner i selje gjør at den har vært brukt innvortes for å stoppe blødninger i bl.a. mage og tarm.

Seljebark er først og fremst et glimrende middel mot leddsmerter, gikt og lumbago. Ved revmatiske smerter, slitasjegikt i knær og hofter reduserer seljebark betennelses reaksjonen og hevelsen i leddene og bedrer bevegeligheten i både store og små ledd. De moderne acetyl-salicylsyre preparatene virker kraftigere, men de har alvorlige bivirkninger som seljebark ikke har.

Seljebark virker også godt smertestillende ved hodepine og migrene. Seljebarken har også god febersenkende virkning. Hos kvinner i overgangsalderen demper den svette og hetetokter og demper også nattesvette.

Barken høstes om våren når sevja går, barken fra grener og unge trær snittes med kniv og barken vires løs. Barken kan brukes frisk eller tørket. 20 gram tørket seljebark eller 40 gram frisk seljebark småkoker i ¾ liter vann i 30 minutter - dvs til det er kokt inn til ½ liter. Denne halvliteren drikkes fordelt på 3- 4 doser utover dagen. Oppbevart i kjøleskap holder avkoket av seljebark seg i 2 til 3 dager.

 

Mozon.no, 14.04.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer