Selvangivelsen 2016

Selvangivelsen heter nå skattemeldingen

Og du får tilgang på tallene 4. april.

SELVANGIVELSEN KOMMER 4. APRIL: Og nå med nytt navn, nærmere bestemt skattemeldingen. Foto: Berit B. Njarga
SELVANGIVELSEN KOMMER 4. APRIL: Og nå med nytt navn, nærmere bestemt skattemeldingen. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nest etter Ski-VM og landslagenes håndballkamper, er det kanskje selvangivelsens resultater nordmenn venter med mest spenning på.

Og nå er ventetiden nesten over: 4. april blir tallenes tale klar. Da blir selvangivelsen, fra og med i år med nytt navn, gjort tilgjengelig elektronisk.

Prøv også Skatteetatens fradragsveileder, om du er usikker på hvilke fradrag du har krav på.

Har byttet navn til Skattemeldingen

Det nye navnet lyder som følger: Skattemelding for formues- og inntektsskatt.

SKATTEMELDINGEN: Viser dine tall for 2016. 
SKATTEMELDINGEN: Viser dine tall for 2016.  Vis mer

Bortsett fra navnet har skattemeldingen samme funksjon som selvangivelsen og den ser også ut slik den pleier - bare med nytt navn i øvre høyre hjørne.

Årsaken til navnebyttet er ifølge Merete Bergeland Jebsen, pressesjef i Skatteetaten, den nye skatteforvaltningsloven som trådte i kraft 1. januar i år.

- Loven tydeliggjør skattepliktiges ansvar for å gi riktige opplysninger til rett tid. Utover det medfører loven i praksis ingen store endringer for folk flest, forteller hun til Dinside.

Også datoen for når nordmenn får gleden av - eller skrekken over - å finne ut om de har penger til gode eller skylder restskatt, er skjøvet noe på sammenlignet med tidligere år. Både helligdager og andre utsendelser fra Skatteetaten blir tatt hensyn til. Dessuten har det tidligere vært ulike datoer avhengig av om du er registrert til å få skattemeldingen på papir eller elektronisk.

- I år får alle skattemeldingen 4. april og nå åpner de fleste den digitalt i Altinn, sier Bergeland Jebsen.

Når kommer skatteoppgjøret?

Det de aller fleste nok er mest nysgjerrige på, er når pengene kommer - hvis de har skatt til gode.

Ifølge Skatteetaten vil de fleste lønnstakere og pensjonister får varsel i Altinn om at skatteoppgjøret er klart i slutten av juni.

I år som alle andre år, gjelder det å holde tunga rett i munnen når man sjekker over tallene.

- Det er som før viktig at du sjekker at opplysninger stemmer og korrigerer i Altinn hvis det er feil eller noe som mangler. Pass på at alt om din inntekt, gjeld og formue er med, og at du har fått de fradragene du har krav på. Det er ditt ansvar å sørge for at Skatteetaten har korrekte opplysninger om deg slik at skatten blir riktig, understreker Bergeland Jebsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer