Selvangivelsen lagt ut for e-brukere

Sjekk resultatet av fjorårets ligning hos Skatteetaten eller Altinn.

SPENT? Nå er resultatet av fjorårets ligning klart for e-brukere. Blir det baksmell eller skatt til gode i år, mon tro?  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SPENT? Nå er resultatet av fjorårets ligning klart for e-brukere. Blir det baksmell eller skatt til gode i år, mon tro? Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selvangivelsen for 2013 er nå tilgjengelig for e-brukere.

Har du prøvd å logge inn uten å få tilgang til fjorårets selvangivelse, kan forklaringen være at du ikke har registrert deg som e-bruker. I år er det nemlig bare e-brukerne som får tilgang til selvangivelsen 19. mars.

Øvrige skattytere må vente til 1. april. Fra den datoen kan kan alle både sjekke og levere selvangivelsen elektronisk, selv om man ikke er registrert som e-bruker.

Klokken 08:55 var det problemer med Skatteetatens nettsider, men går du til altinn.no kan du logge inn direkte derfra, uten problemer.

Les også: Slik blir din skatt i 2014

Flere innloggingsmuligheter

E-BRUKERE FØRST: Det er kun e-brukere som har fått tilgang til selvangivelsen 19. mars, opplyser skattedirektør Hans Christian Holte i Skatteetaten. Foto: SKATTEDIREKTORATET
E-BRUKERE FØRST: Det er kun e-brukere som har fått tilgang til selvangivelsen 19. mars, opplyser skattedirektør Hans Christian Holte i Skatteetaten. Foto: SKATTEDIREKTORATET Vis mer


Alle som kan sjekke selvangivelsen i dag, får beskjed om dette på sms eller e-post fra Skatteetaten. For å sjekke resultatet av fjorårets ligning, logger du inn enten via Skatteetaten.no eller direkte hos altinn.no.

- Det er 890.000 personer som får tidlig selvangivelse med foreløbig beregnet skatt 19. mars. Disse registrerte seg som e-brukere innen 3. mars i år. E-brukerne har selv aktivt valgt å motta elektronisk post fra Skatteetaten, og får ikke selvangivelse på papir, sier skattedirektør, Hans Christian Holte, til DinSide.

I fjor ble det mulig å sjekke selvangivelsen ved å logge inn med kodebrikken fra banken. Du kan derimot ikke bruke BankID på mobil til å logge inn, fordi det ikke er tilgjengelig for innlogging til offentlige tjenester, ifølge Difi.

Har du ikke en slik kodebrikke, kan du som tidligere år logge inn ved hjelp av MinID, Buypass eller Commfides. Har du glemt passordet til MinID, kan du få et nytt passord tilsendt på sms og e-post.

Les også: Slik kan du spare 35.000 i bo- og levekostnader

Finn frem papirene

I første omgang er nok de fleste skattytere nysgjerrige på resultatet av fjorårets ligning - blir det baksmell eller skatt til gode i år?

Ukene frem til leveringsfristen bør du imidlertid bruke godt.

Du kan skrelle flere tusen av skatten din ved å legge til alle fradragene du har krav på.

Første bud er å finne frem alle årsoppgaver du har mottatt i posten, og sjekke at disse stemmer mot den forhåndsutfylte informasjonen i selvangivelsen.

Husk at en del av fradragene må føres inn manuelt. Her kan det være flere skattekroner å spare.

GIR RÅD: Rolf Lothe er fagsjef i Skattebetalerforeningen. Han oppfordrer alle til å sjekke selvangivelsen de neste ukene. Foto: Skattebetalerforeningen
GIR RÅD: Rolf Lothe er fagsjef i Skattebetalerforeningen. Han oppfordrer alle til å sjekke selvangivelsen de neste ukene. Foto: Skattebetalerforeningen Vis mer


Fem punkter alle bør sjekke

Rolf Lothe, fagsjef i Skattebetalerforeningen, har satt opp en liste med poster som alle bør sjekke i sin selvangivelse:

  • Hvis du betaler formuesskatt sjekk ligningsverdien. Den skal ikke overstige 30 prosent av reell markedsverdi (primærbolig).
  • Pass på riktig skatteklasse. Gifte som forsørger ektefelle har krav på klasse 2. Skatteklassen finner du rett under fødselsnummeret ditt. For enslige forsørgere er skatteklasse 2 erstattet av et særfradrag.
  • Kontrollerer at lønn og andre inntekter er ført opp.
  • Ta frem sjekklisten over de vanligste fradragene og se om noe kan være aktuelt. Eksempler: Rentefradrag, reisefradrag, foreldrefradrag.
  • Sjekk om det er ting du har glemt fra i fjor eller forfjor som kan tas med i årets selvangivelse.

Skattetaten har dessuten en egen fradragstjeneste, som kan hjelpe deg å finne fradrag du kanskje ikke husker på.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer