Selve testen & konklusjon

Også denne gang allierte vi oss med DVD- og hjemmekinoekspert Per S. Jørgensen i TechNews Norge. Selve testen ble utført med Hi-Fi klubbens utstyr.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

La det være sagt med en gang: De aller fleste vil bli like fornøyd om de kjøper den europeiske eller den amerikanske utgaven. Forskjellene mellom de to utgavene vil du nemlig først merke om du sammenligner dem side om side, og det er det tross alt ikke så mange som vil gjøre.

For de virkelige hifi-entusiastene som setter lyden i høysetet, er imidlertid saken annerledes.

Lydformat

Per S. Jørgensen foretrekker den amerikanske utgaven.
Per S. Jørgensen foretrekker den amerikanske utgaven. Vis mer


På begge versjonene kan du velge mellom Dolby Digital 5.1 EX, DTS 6.1 ES, og Dolby Digital 2.0

Etter å ha benket oss ned foran kanonanlegget, som du kan lese mer om her, tok vi for oss flere utvalgte scener i filmen og svitsjet mellom Dolby Digital 5.1 EX og DTS 6.1 ES

Likheter: Overraskende nok likte vi faktisk lydbildet i Dolby Digital 5.1 EX bedre enn DTS-sporet. Og dette gjaldt både på den norske og amerikanske versjonen.

Dolby Digital 5.1 EX framsto som langt mer detaljert enn DTS-sporet, som til sammenligning virket mer dempet.

I en av test-scenene faller en av skuespillerne mot en klippe iført en rustning. På DTS-sporet virket lyden litt kunstig og metallisk, mens vi på Dolby Digital 5.1 EX-sporet fikk en bedre følelse av å høre lyden av metall mot stein.

Konklusjon:
Lydbildet føltes altså mer naturlig, detaljert og varmere på Dolby Digital 5.1, og vi blir nødt til å bruke en ufattelig klisje for å beskrive forskjellen: Lyden er fetere på Dolby Digital-sporet.

Sone 1(USA) eller sone 2(Europa)?

Den norske får 5 av 6 konger på lyden.
Den norske får 5 av 6 konger på lyden. Vis mer


Alle testdeltakerne reagerte på forskjellen i lydbildet da vi satte inn den amerikanske utgaven. Selv om innstillingene på forsterkeren var nøyaktig de samme, framsto lydbildet som langt kraftigere og mer detaljert enn på den norske utgaven.

Dette gjaldt både på Dolby Digital 5.1 EX og DTS-sporet, selv om vi altså likte Dolby Digital 5.1 EX-sporet best.

Lyden var høyere, og resultatet ble et fetere lydbilde. Her får altså den amerikanske versjonen karakteren seks konger, mens den norske & europeiske versjonen må nøye seg med 5 konger.

Konklusjon: - Begge versjonene har god bildekvalitet og gir deg nøyaktig det samme ekstramaterialet, er dommen fra Per S. Jørgensen i TechNews Norge.

Karakter = 6 av 6 konger.
Karakter = 6 av 6 konger. Vis mer


Lydmessig er det imidlertid nok en gang den amerikanske versjonen som blir vinneren. Velger du sone 1 utgaven får du Porsche-lyden, med sone 2 utgaven må du nøye deg med en trimmet Audi, avslutter Jørgensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer