Selvtest for plager i underlivet

En ny hjemmetest kan gi kvinner raskt svar på hva som er årsaken til underlivsplager.

Publisert
Sist oppdatert

Mange kvinner går på apoteket og kjøper midler mot soppinfeksjon når de merker forandret utflod, kløe og irritasjon i underlivet. Men symptomene kan like gjerne skyldes en bakteriell eller parasittisk infeksjon, som må behandles med reseptpliktige legemidler.

En ny selvtest gjør det lett for kvinner å finne ut hva som feiler dem. Et spesielt truseinnlegg skal benyttes i noen timer, og resultatet kan leses av på en indikatorstrimmel.

Stort marked - Et middel mot soppinfeksjon har ingen virkning dersom symptomene skyldes bakteriell vaginose. En selvtest kan gi svar, slik at man også eventuelt raskere kan få bestilt en legetime, sier produktsjef Kaja Gundersen i MedSupport AS, den norske importøren av VI-SENSE.

En bakteriell infeksjon som ikke behandles, fører til at slimhinnene blir mer mottagelige for andre typer smitte, for eksempel seksuelt overførte sykdommer. Samtidig øker en bakteriell vaginose gravide kvinners risiko for spontanabort og for tidlig fødsel.

- Hittil er det solgt rundt 400 tester til apotek her i landet, men at markedet antas å være svært stort når muligheten blir bedre kjent, sier Gundersen til nyhetsbyrået Newswire.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.