Selvtillit gir bedre helse

Har du mye ansvar på jobben? Da bør du også ha tro på deg selv, om du ikke skal bli syk og sliten.

Publisert
Sist oppdatert

Jobben din kan ha stor betydning for helsen din. Og forskere har tidligere ment at større deltakelse og ansvar kan være et positivt bidrag til bedre helse.

Men kanskje ikke for alle? Amerikansk forskning tyder nå på at noen faktisk blir enda sykere av å ha stor innflytelse over sitt eget arbeid.

Selvtillit gjør friskEn undersøkelse ved Drexel University i USA har tatt for seg arbeidssituasjonen og helsen til 250 ansatte på samme arbeidsplass. Intervjuer og spøreskjema ble sammenliknet med spyttprøver som viser nivåene av det immunstyrkende stoffet immunglobulin-A.

Resultatene viste at mennesker som mener de har kontroll over jobben, gjerne har det enda bedre når de har stor innvirkning på arbeidshverdagen.

Men for de som følte seg usikre på jobben, var det ingen god idé å få mer ansvar. De ble faktisk enda sykere av å ha stor innflytelse over jobben sin.

Gir seg selv skylden- Studien tyder på at hvis en person har lave forventninger til egen mestring, spiller det liten rolle om han har kontroll over arbeidet sitt. Tvert i mot, det kan faktisk bidra til mer helseproblemer, forteller Stein Knardal ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) til Dagsavisen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer