Senker kolesterolet med færre bivirkninger

Minst to naturmidler kan være et godt alternativ for pasienter med høyt kolesterol som får bivirkninger av syntetiske statiner.

Publisert
Sist oppdatert

I dag går omtrent 250.000 nordmenn på kolesterolsenkende medisiner, eller statiner, og snart vil det bli innført nye retningslinjer som kommer til å doble antallet.

For høyt kolesterol kan øke risikoen for hjerte-kar sykdommer.

En del av pasientene som bruker statiner får bivirkninger som hukommelsessvikt, muskelsmerter, søvnproblemer, energimangel og luft i magen av behandlingen.

Statiner reduserer levercellenes produksjon av kolesterol ved å hemme enzymet som produserer det, men det samme enzymet har flere andre livsviktige oppgaver i kroppen. Det sørger for produksjonen av dolikoler, gallesalter og den viktige antioksidanten koenzym Q10. Det anbefales derfor samtidig å ta tilskudd med Q10.

Det finnes minst to naturmidler som likner på statiner både kjemisk og i virkemåte, og de kan være et alternativ for dem som ikke tåler de syntetiske statinene.

GJÆRET RØD RIS (Red Yeast Rise) er en naturmedisin som kan spores tilbake til Kina for mer enn 2000 år siden. Virkestoffet mevinolin er kjemisk beslektet med statiner og kan derfor brukes ved behandling av forhøyet kolesterol. Produktet fremstilles via en gjæringsprosess fra en soppart (Monascus purpureus) på hvit ris.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer