Råvaremangel:

Sennepsmangel: - Løses i høst

Det er mange hull i hyllene, men det er fortsatt sennep igjen.

PUST MED MAGEN: Det er hull i hyllene, men det er fortsatt sennep igjen! På Extra på Carl Berner er det også tomt for markedsleder Maille, men det er en annen dijon-sennep i butikk, i tillegg til syv andre varianter. Foto: Elisabeth Dalseg
PUST MED MAGEN: Det er hull i hyllene, men det er fortsatt sennep igjen! På Extra på Carl Berner er det også tomt for markedsleder Maille, men det er en annen dijon-sennep i butikk, i tillegg til syv andre varianter. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det europeiske kontinentet har vært rammet av hetebølger og ekstremtørke. Nå begynner resultatene å manifestere seg i butikkhyllene. Der man vanligvis finner glass med dijonsennep, lyser tomrommene mot oss flere steder. Familie i Frankrike melder om tomme hyller også i dijonsennepens hjemland.

Da DinSide sjekket tilgjengeligheten av klassisk Maille dijonsennep i butikk i går, fant vi den bare i rundt halvparten av butikkene. Flere av nettbutikkene er også tomme for sennep.

Vi gjør oppmerksom på at dette gjelder et utvalg butikker mellom Hasle og Grünerløkka i Oslo, og på ingen måte reflekterer varebeholdning i kjedenes andre butikker.

Maille dijon-sennep 380 gram

Butikk Pris Status
Kiwi21,40Utsolgt
Rema 100021,40
Extra*21,70Utsolgt
Bunnpris32,90
Spar*38,90
Oda**21,40Utsolgt
Coop Mega24,90
Meny.no*39,30
Picard**19,90Utstolgt

Priser sjekket mellom 17:10 og 17:40 i Oslo torsdag. * Har også andre dijon-alternativer ** Har andre alternativer, men de er også utsolgt.

Et par annonser har allerede begynt å dukke opp på finn.no, der det nå ligger sennepsglass ute til flere hundre kroner. Heldigvis er krisa forbigående, skal vi tro Maille-eier Unilever.

- Vi har hatt litt problemer med tilfang av råvarer, men vi regner med å kunne løse dette i løpet av høsten, sier Sandhya Forselius, kommunikasjonsansvarlig i Unilever, til DinSide.

- Om ting går etter planen, vil det komme en ny forsyning med sennepsfrø i oktober, og vi jobber også med alternative løsninger.

Hun forteller at råvaremangelen er en kombinasjon av flere årsaker, både krigen i Ukraina, tørke i Canada så vel som i Europa har gitt forsyningsproblemer.

- Har forsyning til jul

Petter Tandberg i Oluf Lorentzen, som er leverer dijonsennep fra Fallot til norske dagligvarebutikker forteller at de har sennep på lager.

- Per nå har vi ikke fått noen beskjed om avkorting på kommende ordre, og det ser ut til at vi vil ha varer ut året, sier Tandberg til DinSide.

PRØVER SEG: Det har allerede dukket opp et par glass med sennep på Finn, men det er ingen grunn til å betale mer enn du må. Faksimile: Finn.no
PRØVER SEG: Det har allerede dukket opp et par glass med sennep på Finn, men det er ingen grunn til å betale mer enn du må. Faksimile: Finn.no Vis mer

Det er likevel avhengig av situasjonen i butikkene. De leverer til alle kjeder, men det er andre aktører som er markedsledere.

- Dersom hovedaktøren går tom, vil det føre til et mersalg, der vi kan få leveringsutfordringer, sier han og legger til: - Det vi ser nå er at både tørke og varme gjør at det fram mot sommeren kommer til å bli et problem.

- Ikke kjøp mer enn du trenger!

En skulle kanskje tro at vi lærte noe under pandemien, da folk hamstret toalettpapir, hermetikk og tørrvarer. Eller hva med smørkrisa jula 2011?

Et grep som kan bidra til å dempe hamstring, er å øke prisene. Dette er foreløpig ikke aktuelt, forteller Tandberg i Oluf Lorentzen.

- I norsk dagligvare har man to vinduer for prisendringer, og mellom de vinduene er varene frosset, med mindre man sitter i en force majeure-situasjon. Vi ønsker ikke å øke prisen, men dersom, vår leverandør øker prisen med, for eksempel, 50 prosent, må vi følge på, sier ha, og legger til at de ikke har fått noen indikasjoner på det.

Sjekk skapet!

Det er ikke mange år siden sennep var blant varene som ble kastet etter kundene før juletider. 3,80 kroner var prisen for et glass av den mest populære sennepen fra Dijon, et glass med 380 gram sennep fra Maille.

Er du av dem som bruker mye sennep, er nok sennepen for lengst spist opp (de fleste butikkene hadde en begrensning på tre glass per kunde, for å unngå hamstring), men om du var av dem som tenkte det var smart, kan det være smart å sjekke bakerst i hylla for å se om det skjuler seg et glass eller to der. Og hva med andre typer?

SJEKK SKAPET: Kanskje har ikke du heller mye dijonsennep igjen, men hva med de andre variantene? Leter du litt i skapet, har du kanskje bedre beholdning enn du tror. Foto: Elisabeth Dalseg
SJEKK SKAPET: Kanskje har ikke du heller mye dijonsennep igjen, men hva med de andre variantene? Leter du litt i skapet, har du kanskje bedre beholdning enn du tror. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Det går også an å tenke utenfor boksen. Må du ha det klassiske glasset? Både Meny, Coop Mega og Extra tilbyr andre alternativer - alle fra Dijon. Noen fra anerkjente produsenter som Fallot, andre har vi ikke hørt om før, men det kan jo være spennende å prøve.

Lag sennepen selv

Du må heller ikke kjøpe sennepen, akkurat som da smørkrisa herjet landet, kan du prøve å lage det selv. Det er minst like godt, og så kan du sørge for at du alltid har fersk sennep tilgjengelig. Det er mye enklere enn du tror.

Sennepen kan lages på to måter, med sennepspulver eller med sennepskorn.

Pakkene med Colman's sennep (ja det er britisk, men nød lærer fysen kvinne å spise britisk sennep) har til og med en oppskrift bakpå boksen: Bland like deler pulver og lunkent vann. Juster eventuelt med mer vann eller sennep for å få ønsket konsistens.

Fordelen med å lage det selv, er at du alltid kan ha rykende fersk sennep tilgjengelig. Du kan også justere smaken eller tilsette ulike smakstilsetninger.

Litt eddik hører med, det gir fin syre. Bruk gjerne en god eddik, eller kanskje en med litt smak, som bringebæreddik? Litt honning kan ta litt av brodden, eller hva med litt solbærsirup? Litt estragon, enten fersk eller essens, er også nydelig, vi lover!

HJEMMELAGET: Det er enklere enn en skulle tro å lage sennepen selv. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB
HJEMMELAGET: Det er enklere enn en skulle tro å lage sennepen selv. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Vis mer

Du kan også bruke sennepskorn, men det krever litt mer arbeid og utstyr og tid. Da trenger du sennepsfrø, som også kan være litt mer komplisert å få tak i, men du får det i de fleste eksotiske matbutikker.

Her finner du både lyse og mørke sennepskorn. Lyse er mildere, mens de mørke har mer sting. Etter litt eksperimentering, har vi kommet fram til vår favoritt, en del mørke til to deler lyse sennepskorn.

Du trenger:

  • 20 gram gule sennepsfrø
  • 10 gram brune sennepsfrø
  • 0,6 dl hvitvinseddik
  • 0,4 dl vann
  • ev smakstilsetning

Slik gjør du:

1. Legg sennepsfrøene i bløt i eddik og vann i en beholder med lokk, sett på lokket, og la stå en dag eller to. (Om du er utålmodig kan du framskynde prosessen med å koke opp et par dl vann, og la sennepsfrøene koke med et par timer. Fyll på vann underveis, slik at det ikke koker tørt.)

2. Bland alle ingrediensene i en bolle (minus vann, dersom du har kokt frøene), og mos med stavmikser. Juster eventuelt med vann til du har ønsket konsistens.

3. Tilsett eventuelt smakstilsetninger, og juster med vann til du har ønsket konsistens.

4. Ha sennepen på et rent og tørt glass - og nyt!

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer