Gaver i siste liten

Sent ute? Her er de smarte digitale julegavene

Se hva du kan kjøpe på nettet uten ventetid.

DIGITALE GAVEKORT: Du behøver ikke drasse på pakker om du vil glede noen med film, spill, musikk eller bøker. Alt finnes på gavekort som du også få kjøpt på nettet. Foto: Tore Neset
DIGITALE GAVEKORT: Du behøver ikke drasse på pakker om du vil glede noen med film, spill, musikk eller bøker. Alt finnes på gavekort som du også få kjøpt på nettet. Foto: Tore Neset Vis mer
Publisert

Stadig flere kjøper gaver på nettet. Men du må som oftest gå til postkontoret eller butikken for å hente dem, for så å pakke dem inn og sende dem eller ta dem med videre til mottakeren.

Heldigvis finnes det gaver der du kan gjøre absolutt alt digitalt, uten å måtte gå noe sted eller sitte å vente på at pakker kommer i posten.

Musikk, film, bøker og abonnementer på aviser og blader kan spare deg for både tid og hodebry - og være fine gaver.

Sær-gaver fra Apple

Svært mange nordmenn velger iPhone, iPad, Apple TV eller Mac til informasjon og underholdning. Og Apple er kanskje den som har et bredest tilbud av musikk, spill, e-bøker og film i sin nettbutikk iTunes.

Men Apple har en lei tendens til å låse sine varer inn i sitt eget univers. Før du kjøper fra Apple bør du derfor forsikre deg om at den som skal motta gaven faktisk har en eller flere Apple-dingser og bruker dem til daglig.

Bøker kjøpt i deres iTunes nettbutikk kan for eksempel ikke leses på annet enn Apple-utstyr.

Du kan heller ikke spille av filmer du har kjøpt i iTunes på programvare som ikke er godkjent av Apple. Det betyr i praksis iPhone, iPad, Mac eller PC med iTunes/QuickTime og Apple TV.

Musikk kjøpt i Apples iTunes-nettbutikk kan derimot spilles av på nær sagt alt slags utstyr, fra mobiltelefoner til PC-er og nettbrett - også utstyr som ikke Apple har laget. Men for å få tilgang til musikken og eventuelt kopiere den videre må du bruke iTunes-programmet.


Kjøp fra sofaen

Gavekort for iTunes får du i mange butikker, og du kan også kjøpe dem rett på nett.

OGSÅ PÅ E-POST: iTunes-gavekortene kan både kjøpes i vanlig butikk og bestilles med kode på nett. Foto: APPLE
OGSÅ PÅ E-POST: iTunes-gavekortene kan både kjøpes i vanlig butikk og bestilles med kode på nett. Foto: APPLE Vis mer

Du kan også gi både apper, bøker, musikk og filmer som gave ved å trykke på «dele»-symbolet øverst til høyre på mobilskjermen og deretter velge «gi som gave».

Bruker du PC eller Mac, får du gavevalget ved å trykke på pilen i kjøpsfeltet. Da kommer det opp en meny som lar deg velge å gi produktet som gave.

Mange av produktene som selges i Apple-butikken kan også kjøpes via Google Play. Du trenger dermed ikke fortvile om den du vil glede sverger til Android og ikke har et eneste Apple-produkt verken hjemme eller i lomma.

Gavekortene finnes i 150, 250 eller 500 kroners-utgaver. Disse selges i likhet med iTunes-kortene i kiosker og dagligvarebutikker.

Norske e-bøker: Slik legger du dem inn på din Kindle

E-bøker

Lesehester med gode engelskkunnskaper finner det meste hos Amazon, verdens største nettbokhandel. De er også suverent størst på e-bøker, og i motsetning til Apple tillater de lesing på nær sagt alt som finnes av mobiltelkefoner, PC-er og nettbrett.

PERSONLIG: Hos Amazon får du utstedt gavekort på e-bøker enkeltvis. Foto: AMAZON
PERSONLIG: Hos Amazon får du utstedt gavekort på e-bøker enkeltvis. Foto: AMAZON Vis mer


Amazon tilbyr både generelle gavekort og gavekjøp av enkeltbøker.

Kindle-app finnes både for Android, iOS og Windows Phone, PC og Mac. Amazon selger også sine egne Kindle lesebrett. Disse utmerker seg med en mer behagelig skjerm enn mobiler og nettbrett, og dessuten fungerer de glimrende i sollys.

Også på norsk finnes det nå et bra utvalg av e-bøker. Du finner dem i nettbokhandlere som Ebok.no, Tanum.no og Norli.no.

Vi har så langt ikke funnet noen norsk e-bokhandel som selger bøker som heldigitale gaver enkeltvis, så her er gavekort eneste mulighet.

Den store bladkiosken

Flere norske aviser tilbyr nå digitalt gaveabonnement, deriblant Dagbladet og VG.

Men om avisa du vil gi bort ikke har dette, er det jo ikke verre enn at du kan tegne et abonnement for egen regning og gi bort brukernavn og passord til den du vil glede.

Også ukeblader, tidsskrifter og magasiner for ulike spesialinteresser har rene digitalutgaver for mobil og nettbrett. Både iTunes og Google Play selger slike, og mange av de kjente norske titlene som Se og Hør og KK finner du både her og på Google Play.

Spill uten esker

Fysiske spill i form av disker du putter i spillkonsoller som Xbox, Playstation eller Nintendo selges fortsatt. Bransjen har likevel beveget seg stadig mer i digital retning, med nedlasting som hovedfokus.

Både på Microsoft (Xbox One), Sony (Playstation 4 og Nintendo (Wii U, 3DS og den ferske, bærbare Switch-konsollen) har du muligheten til å skaffe deg nye spill på denne måten.

Gavekort finnes, men rene nettbaserte gavekjøp på enlkeltprodukter a la Amazon er ikke så vanlig. Det handler mest om verdikuponger og abonnementer.

Fysiske gavekort får du ofte kjøpt i spillbutikker som Gamestop eller i elektronikkbutikker som Elkjøp, Lefdal og Expert.

PC-SPILL: Hos Steam kan du kjøpe virtuelle gavekort dersom både du og mottakeren har konto. Foto: STEAM
PC-SPILL: Hos Steam kan du kjøpe virtuelle gavekort dersom både du og mottakeren har konto. Foto: STEAM Vis mer


Steam er verdens største nettbutikk for nedlastbare PC-spill.

Fysiske gavekort for Steam finnes rundt om i spillbutikkene, men du kan også kjøpe enkeltspill digitalt som gave via nettstedet deres.

Dette krever imidlertid at du selv har en Steam-konto.

Film i strie strømmer

Ifølge TNS-Gallup var det i 2016 fortsatt 66 prosent av norske husstander som ikke hadde Netflix-abonnement. Dermed burde det være rom for å glede noen med strømming av film.

FILM: Er den du setter pris på film-fan, kan et Netflix-abonnement være en fin gave. Foto: NETFLIX
FILM: Er den du setter pris på film-fan, kan et Netflix-abonnement være en fin gave. Foto: NETFLIX Vis mer

Netflix-gavekort finnes i 150, 250 og 500-kronersvarianter og selges en rekke steder.

GOOGLE-GAVER: Google tilbyr som Apple generelle gavekort. Foto: GOOGLE
GOOGLE-GAVER: Google tilbyr som Apple generelle gavekort. Foto: GOOGLE Vis mer

Andre, som CMore, Canal Digital Go og ViaPlay, er ofte knyttet til kabel- og parabolselskaper. Dermed er det litt vrient å bestille abonnementene som gave. Dessuten må du passe på at mottakeren har «riktig» TV-abonnement fra før.

TV-seriespesialisten HBO Nordic tilbyr i likhet med Netflix en måneds gratis prøveabonnement, men de digitale gavekortene glimrer med sitt fravær.

Gi bort mengder av musikk

MUSIKK: Spotify-gavekort finner du mange steder. Foto: SPOTIFY
MUSIKK: Spotify-gavekort finner du mange steder. Foto: SPOTIFY Vis mer

Tidligere var det CD-er som ble gitt bort til jul. Nå er CD-er mer for samlere og spesielt interesserte.

Og selv om det finnes aktører som Tidal, Apple Music og Youtube Music (som ble lansert tidligere i år), er det liten tvil om at musikkstrømming i dag domineres av Spotify.

Vil du gi bort et Spotify-abonnement, logger du deg inn og går til denne siden. Spotify-kort støter du ofte på ved utgangen til de store kjedebutikkene.

Gi en opplevelse

Konsertbilletter, teaterforestillinger og fysiske opplevelser som massasje og spa er også populære julegaver.

KONSERT TIL JUL: Mange vil sette pris på å få billett til live-opptreden med favorittartisten i 2018. Foto: dwphotos/Shutterstock/NTB scanpix
KONSERT TIL JUL: Mange vil sette pris på å få billett til live-opptreden med favorittartisten i 2018. Foto: dwphotos/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer

Mens Ticketmaster tilbyr digitale konsert-gavekort som du kan gjøre personlig med bilde og hilsen, må du hos konkurrenten Tikkio nøye deg med å kjøpe på egne vegne og gi billetten videre.

Også mange andre bransjer har gavekort-tilbud. Gavekort-portalen Youwish.no spesialiserer seg på å samle dette på ett brett. Her finner du tilbud om alt fra vinsmaking til parfloating.

Eller kanskje en romantisk middag for to på toppen av Ulriken i Bergen kan friste, med taubanetur inkludert?

Ellers har vi jo det tradisjonsrike Universal Presentkort. Dette kan brukes i et stort antall butikker, men kan dessverre bare forhåndsbestilles og hentes i én eneste butikk i Oslo.

Også reiser til Gran Canaria og andre solfylte vintersteder er populære som julegaver. Ticket.no tilbyr gavekort som dekker både charterselskaper og individuelle flyselskaper, mens Norwegian tilbyr gavekort basert på bonuspoeng. SAS tilbyr ikke lenger gavekort, men har i likhet med Norwegian denne muligheten gjennom bonuspoengene.

Litt mer fest over det

INNPAKING: Det er lov å være kreativ når du gir bort en digital gave. Foto: SLATE
INNPAKING: Det er lov å være kreativ når du gir bort en digital gave. Foto: SLATE Vis mer

En lapp med en tallkode på er kanskje ikke det festligste i verden å pakke opp på julaften eller bursdagen.

Amazon var derfor tidlig ute med festlige, personlige gavekort.

Men du kan jo også gjøre jobben selv.

Nettstedet Slate.com lister opp ni kreative ideeer for deg som ønsker å gjøre e-gaver mer festlige.

Du kan for eksempel legge ved en pen duk, en kopp eller til og med et juletre. Eller rett og slett pakke koden eller gavekortet inn i hauger av bomull og silkepapir i en gedigen eske med gullpapir og sløyfe rundt (obs: fare for kritikk fra miljøbevisste familiemedlemmer).

Uansett er det jo tanken som teller.

Sist oppdatert 21.12.2018

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer