Oppringt fra utlandet?

Ser ut som norske nummer - men er utenlandsk svindel

Svindlere forsøker å få deg til å ringe tilbake til dyre nummer fra fjerne strøk.

IKKE RING TILBAKE: Blir du oppringt av et ukjent nummer fra fjerne strøk, bør du ikke ringe tilbake. Det er slik svindlerne bak oppringningen tjener på deg. Foto: Berit B. Njarga
IKKE RING TILBAKE: Blir du oppringt av et ukjent nummer fra fjerne strøk, bør du ikke ringe tilbake. Det er slik svindlerne bak oppringningen tjener på deg. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn opplever med jevne mellomrom å bli oppringt av ukjente, utenlandske nummer. Men dette er ikke snakk om folk fra fjerntliggende strøk som ønsker å slå av en hyggelig prat. Derimot er det en form for svindel der det opprettes serier av dyre telefonnummer i utlandet, og folk som tjener på at du ringer tilbake.

Dinside har tidligere skrevet om misbruk av nordmenns egne mobilnummer, og bruken av falske telefonnummer som blir brukt for å tulleringe til nordmenn.

Vil at du skal ringe tilbake

Ifølge Telia kalles denne svindelformen «wangiri», som skal bety ett ring og kutt på japansk. Vær obs på at Dinsides erfaring er at oppringningen gjerne varer i mer enn ett ring.

Også Telenor er kjent med svindelformen.

- Dette er snakk om internasjonale aktører som oppretter teletorgnumre og forsøker å få flest mulig til å ringe dem opp igjen, forteller kommunikasjonssjef Caroline Lunde i Telenor til Dinside.

Hun sier videre at de leier telefonnumre i sitt land og oppretter høyt takserte teletorgnumre.

Svarer du på oppringningen vil samtalen bli brutt, og ifølge Telia koster det ikke deg noe.

Det du derimot ikke bør gjøre, er å ringe tilbake til disse utenlandske svindlerne.

Mer finurlige svindelforsøk

Lunde i Telenor opplever at det er en økende bevisstgjøring rundt dette – og færre som ringer opp igjen til disse numrene.

Også Telia opplever at færre lar seg lure. De skriver at norske kunder blir stadig mer bevisste disse svindelforsøkene, men at svindlerne samtidig blir mer finurlige i sine svindelforsøk. Dermed er det ikke alltid like enkelt å identifisere at numrene det ringes fra, er utenlandske.

- Sist uke ble det ringt inn til norske kunder fra nummer +68814403, og dette kan se ut som en vanlig norsk nummerserie med åtte siffer, sier Jamne, og sier videre at dette derimot er et anrop fra øysamfunnet Tuvalu i Stillehavet.

Det koster, selv om de «ikke svarer»

Hvor mye det faktisk vil koste deg å ringe tilbake, vil variere avhengig av takstene til de forskjellige landene og hva slags type nummer det er snakk om, sier Scheen.

Hun understreker også at lengden på samtalen vil spille inn.

- Vær oppmerksom på at selv om man tilsynelatende ikke får svar, går taksameteret. Det er faktisk slik at det er en del av svindelen at man tilsynelatende ikke får svar, men man får svar – det er bare ingen lyd i den andre enden, nettopp for å lure den som ringer, advarer Scheen om.

Hun legger til at kunden selv er ansvarlig for de samtalene han eller hun tar fra sin telefon.

- Det er nettopp derfor vi ber kundene være oppmerksomme og bevisste på hvilke numre de ringer tilbake.

Også Telenor sier at de som faktisk går fem på og ringer tilbake, noe én av ti fortsatt gjør, vil det aldri vil koste mer for kunden enn det som er den gjeldende utenlandstaksten til det enkelte landet.

Til våre to eksempler, Armenia og Tuvalu, som Dinsides journalist ble oppringt fra i sommer, koster det henholdsvis 9,99 og 16,99 kroner i minuttet.

Stopper mange millioner samtaler

Lunde forteller til Dinside at Telenor har et eget sikkerhetsmiljø som jobber spesifikt mot denne og andre svindelformer.

De sperrer mellom en og to millioner verifiserte svindelanrop i året.

Også Telia overvåker denne aktiviteten. Kommunikasjonsrådgiver Ellen Cecilie Scheen forteller at antallet samtaler går i bølger, men at de kan stoppe alt fra 60.000-100.000 samtaler på ei uke, til 200.000-300.000 samtaler på en måned.

Enkelte samtaler vil likevel slippe gjennom i nettverket før de klarer å identifisere dette som wangiri-svindel og blokkere nummeret. Nettopp derfor oppfordrer de kundene sine om å være årvåkne og ikke besvare eller ringe tilbake til ukjente utenlandske telefonnumre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer