SERIE: Prisforskjeller under lupen 3

Vi fortsetter vår artikkelserie som tar for seg overraskende store prisforskjeller her i landet. I dag: Rødsprit.

"FORSKJELLS-NORGE": DinSide er i ferd med å hente inn hundrevis av priser i en rekke forretninger. Du får de mest oppsiktsvekkende resultatene i en rekke artikler utover høsten og vinteren. Foto: Per Ervland
"FORSKJELLS-NORGE": DinSide er i ferd med å hente inn hundrevis av priser i en rekke forretninger. Du får de mest oppsiktsvekkende resultatene i en rekke artikler utover høsten og vinteren. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DinSide har de siste ukene hentet inn priser i en rekke forretninger og varehus, og vil i løpet av høsten avsløre noen av de mest oppsiktsvekkende prisforskjellene vi har avdekket.

I de to første artiklene i denne serien så vi nærmere på gardintrapper og møbelknotter. I dag konsentrerer vi oss om rødsprit, som i praksis er etanol tilsatt et rødt fargestoff. Rødsprit har en rekke bruksområder og egner seg blant annet godt som avfettingsmiddel, antifrostmiddel, løsningsmiddel og brennvæske i primuser og andre spritapparater.

Maxbo: Dyrest

De aller fleste byggvarekjeder og jernvareforretninger fører rødsprit, deriblant Maxbo på Alnabru i Oslo. Der fant vi en 1,0-litersflaske med rødsprit av typen Akol Pro. Pris: 75 kroner.

Dette er en meget stiv pris, for eksempel kan man få kjøpt nøyaktig samme produkt på Bygger'n i Drammen for 51 kroner. Byggmakker, som fører et annet merke, nøyer seg med 46 kroner for en énlitersflaske.

Jula: Billigst

Den aller rimeligste aktøren vi har kommet over, er imidlertid - nok en gang - Jula. Jula nøyer seg med 34 kroner for en énlitersflaske med rødsprit av typen Starta.

Maxbo: 75 kroner
Jula: 34 kroner

Differanse: 41 kroner

Differanse i prosent: Jula er 55 prosent billigere enn Maxbo

En del av service-sortimentet

75 kr: Hos Maxbo på Alnabru i Oslo koster én liter rødsprit 75 kroner.
75 kr: Hos Maxbo på Alnabru i Oslo koster én liter rødsprit 75 kroner. Vis mer


Hvorfor er Maxbo så dyre? Har rødspriten spesielle kvaliteter?

- Vi vil understreke at en av fordelene ved Maxbo - og særlig stormarkedene - er det brede og dype sortimentet vi kan tilby. Dette gjør det mulig å gjøre unna hele handelen raskt og effektivt, uten å måtte dra flere steder for å få alt man trenger. Dette medfører imidlertid at vi har en del varer med relativt lavt salg, og på dette service-sortimentet er vi ikke alltid konkurransedyktige sammenlignet med de vanligste kanalene på denne type varer, det sier Tina Karp, markedsdirektør i Løvenskiold Handel, som eier Maxbo.

- Rødsprit er for eksempel ikke en A-vare hos Maxbo, og tilhører altså service-sortimentet. Siden rødsprit tilhører et produktområde der vi er en liten aktør, er også fokuset vårt på disse områdene lavt. Grunnet små volumer og lav fokus har vi neppe konkurransedyktige innkjøpsbetingelser, og har heller ikke hatt nok fokus på å finne riktig markedspris. Uansett vil jeg understreke at vi i hovedsak uansett fører merkevarer i høy kvalitet og prisklasse. På de varene som utgjør hoveddelen av vår omsetning - deriblant byggevarer, trelast, maling, verktøy, interiør og sesongvarer - er imidlertid bildet annerledes. Der er volumene og betingelsene våre slik at vi er, og skal være, konkurransedyktige på priser, selv om vi har et bredt og dypt utvalg, sier Karp.

Volum gir lave priser

34 kr: Hos Jula får du et tilsvarende produkt for 34 kroner.
34 kr: Hos Jula får du et tilsvarende produkt for 34 kroner. Vis mer


Hos nylig Norges-etablerte Jula, som også tilbyr postordresalg, slipper man altså unna med under halv pris sammenlignet med Maxbo. Hvordan klarer Jula å selge sin rødsprit så mye billigere enn Maxbo? Er rødspriten av dårlig kvalitet?

- Nei, denne rødspriten er like bra som de andre som finnes på markedet. Som jeg har sagt tidligere, er vår filosofi er å tilby kvalitativt gode produkter til både privatpersoner og profesjonelle. Årsaken til at vi klarer å holde så gode priser, er at vi kjøper direkte fra produsenter og fabrikker. Vi kjøper store volum og forhandler frem frakt til lave priser. Dette, i kombinasjon med lave administrative kostnader, sørger for at vi kan tilby våre kunder produkter til svært lave priser, sier Per Jacobsen, daglig leder for Jula i Norge.

Tips DinSide

Har du kommet over rødsprit som er enda dyrere enn Maxbo-spriten? Eller enda billigere enn Jula-spriten? Eller har du oppdaget andre oppsiktsvekkende prisforskjeller DinSide-leserne bør få vite om? Klikk her og fortell journalisten.

Les også:
Prisforskjeller under lupen 2 - møbelknotter
Prisforskjeller under lupen 1 - gardintrapp

Forutsetninger og avklaringer

  • Vi vil i denne artikkelserien utelukkende konsentrere oss om faste priser og forholder oss ikke til tilbuds- eller kampanjepriser.
  • Vi sjekker priser i en rekke forretninger og varehus og gir deg de høyeste og laveste prisene vi finner. Vi utelukker imidlertid ikke at det finnes aktører i det norske markedet som tar seg enda bedre betalt enn den dyreste aktøren vi trekker frem. Vi utelukker heller ikke at det finnes aktører som tilbyr enda lavere priser enn de vi har funnet.
  • Vi gjør oppmerksom på at vi i denne artikkelserien kun sjekker priser og at vi ikke tester produktene. Vi kan derfor ikke si noe om produktenes kvalitet og hvilket produkt som eventuelt fungerer best eller varer lengst.
  • Som forbrukernettsted erkjenner vi at omkringliggende forhold som servicegrad, returmuligheter, parkeringsmuligeter, åpningstider og lignende, som er viktige for kundene, påvirker de ulike aktørenes prisnivå. I denne artikkelserien har imidlertid ikke tatt hensyn til slike forhold og har utelukkende valgt å konsentrere oss om priser.
  • Vi gir alltid aktørene som berøres av artiklene mulighet til å kommentere våre funn. I de tilfellene aktørene velger å gi kommentarer, vil vi vanligvis ta disse med i artikkelen.

  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer