Sett bilen på huslånet og spar over 30.000 kroner

– Men ikke glem å skru opp det månedlig avdraget.

SPAR TITUSENER: Du behøver ikke ta opp separat lån hvis du skal kjøpe bil. Det kan du spare mye penger på.
SPAR TITUSENER: Du behøver ikke ta opp separat lån hvis du skal kjøpe bil. Det kan du spare mye penger på. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du på jakt etter ny bil, er det lurt å regne på hvordan du finansierer bilkjøpet på billigst mulig måte. Har du sikkerhet i egen bolig kan det være mer lønnsomt å øke boliglånet framfor å ta opp separat billån.

Kjøper du bil til 350.000 kroner kan du spare over 30.000 kroner på å innlemme billånet i boliglånet ditt.

Du må ha ledig sikkerhet

For å få tilgang til boliglånsrente til bilkjøpet ditt, er det en forutsetning at du har tilstrekkelig sikkerhet i boligen. Du må altså ha "ledig kapasitet" på lånet ditt for å benytte deg av denne løsningen. Tenk også gjennom eventuelle andre behov som kan dukke opp i tiden fremover.

– Vurder om du ønsker å spare sikkerheten eller pantet i boligen til å kjøpe ny og dyrere bolig en gang i fremtiden, eller andre formål som for eksempel oppussing. I tillegg er det viktig å passe på at du holder deg innenfor 75 prosent av boligverdien, hvis ikke vil du få en høyere rente. Så selv om boliglånsrenten er lavere enn renten du får på billånet lønner det seg ikke alltid å bake bilen inn i boliglånet, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

KALKULATOR: Hva er bilen din verdt?

Forlokkende regnestykke

Vi har tatt utgangspunkt i renten DNB oppgir for boliglån og billån på sine nettsider. Forskjellen mellom rentesatsene er vesentlig. I vårt regnestykke med en bil til 350.000 kroner, betyr det 31.260 kroner over fem år:

Sett bilen på huslånet og spar over 30.000 kroner


Sjekk også: Dagens beste billånsrenter

Ikke glem avdragene

Silje Sandmæl minner om at det er viktig å tenke på hele økonomien før man innlemmer bilen i huslånet. Foto: DNB
Silje Sandmæl minner om at det er viktig å tenke på hele økonomien før man innlemmer bilen i huslånet. Foto: DNB Vis mer


Innlemmer du bilen i boliglånet, er det lurt om du skrur opp det månedlige avdraget. I vårt regnestykke er det derfor tatt utgangspunkt i at du øker de månedlige avdragene og betaler ned låneøkningen over fem år. Ellers ender du opp med å betale ned bilen over hele lånets løpetid.

– Du må også tenke på at mens boligen gjerne går opp i verdi, går bilens verdi nedover. Baker du billånet inn i boliglånet er det derfor viktig at du betaler ned i takt med bilens verditap, avslutter Sandmæl.

Les også: BMW MG avgiftsvinner i årets statsbudsjett

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer