Sex er mer enn samleie

Undersøkelser har vist at ungdom som har et bevisst forhold til seksualiteten sin, venter lenger med sin samleiedebut. Det er bra.

Publisert
Sist oppdatert

Sex er mer enn samleie
Undersøkelser har vist at ungdom som har et bevisst forhold til seksualiteten sin, venter lenger med sin samleiedebut. Det er bra.

Elsa Almås

Det er kanskje klokt at ungdom tar seg god tid til å utforske seksualiteten. Mange tilpasser sin samleiedebut etter omgivelsenes forventinger, og debuterer i 16-17 års alderen.

Det er store forskjeller i ungdomsgruppa når en føler seg moden nok til å dele seksualiteten sin med andre. Regler for hva som regnes som seksuell lavalder, er først og fremst ment å beskytte dem som ikke føler seg klare. De som er mer modne kan selvfølgelig føle at reglene er unødvendig formynderi.

For noen år siden ble det laget en undersøkelse hvor man sammenlignet skandinaviske og latinamerikanske ungdommers forhold til seksualitet. De skandinaviske ungdomsgruppene brukte minimal tid på forspill og petting, og mente det var tegn på seksuell frigjøring at de kunne ha samleie når de hadde lyst til det. For de latinamerikanske ungdommene var det tabu å ha sex før ekteskapet.

Dette måtte være triste greier for latinamerikanerne, tenker du kanskje. Mon det?

Det viste seg faktisk at de latinamerikanske ungdommene brukte masse tid og oppfinnsomhet på å utvikle erotikken gjennom blikk, berøring, dans og flørt. Dette tok de med seg inn i sitt voksne seksualliv, og hadde et stort erotisk register å spille på senere.

I den skandinaviske kulturen viste det seg at seksualiteten ble en endeløs, og ganske kjedelig rekke med gjentakelser av ”rett på sak”-sex, hvor seksualiteten begrenset seg til stimulering av kjønnsorganene.

Vi synes Hanne Grasmo har mye for seg når hun i ”Kjærlighetsboka” setter opp følgende målsettinger som hun mener er viktige for god seksualopplysning til unge mennesker:

1. Ungdom skal ha mest mulig, best mulig sex.
2. Alle seksuelle aktiviteter skal være så sikker som mulig.
3. Vent så lenge som mulig med å ha sex med andre.
Elsa

Mozon.no, 31.12.2002

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer