Sex etter fødselen

Hva skjer når sexlysten vender tilbake etter fødselen? Hvor lenge er det vanlig å vente? Og stemmer det at amming har en befruktnings-hemmende virkning? Du spør, doktor Gro Nylander har svarene.

Publisert
Sist oppdatert

Det viktigste hinderet for samleie rett etter fødselen er ofte manglende lyst hos kvinnen. Kroppen og hormonene er rett og slett ikke innstilt på det. Hensikten med et samleie er jo fra naturens side befruktning. Det er det ikke behov for eller ønske om nå.

Men enkelte kan ikke vente med å komme i gang med seksuallivet igjen etter fødselen, men stort sett er det likevel klokt å vente til blødningene har stoppet og renselsen har tørket opp. Som under menstruasjon er livmoren mer mottakelig for infeksjoner.

Mannen har i hovedsak bare én type adferd for å fremme forplantningen, nemlig samleiet. Kvinnens forplanting omfatter i tillegg også fødsel og amming. Så biologisk sett er hun fortsatt opptatt med å føre frem denne babyen, mens mannens kropp er klar til innsats for å fremskaffe nye barn.

Kvinner fra andre kulturer forteller om regler for lang seksuell avholdenhet etter en fødsel - et halvt år er vanlig.

To trøtte passer bedre sammen
Trettheten som følger med det å ha fått et lite barn er også seksualitetens fiende. Det kjenner man jo til fra helt vanlige tider også - Ikke i kveld, kjære, jeg er så trett . Det hender at det hjelper å la mannen ta noe av nattarbeidet med barnet - skifte på, bære, bysse. To trette mennesker passer bedre sammen seksuelt enn en utslitt og en uthvilt.

Også enkelte menn har problemer med å komme i gang, lysten lar vente på seg. Fødselen kan ha vært en ganske rystende opplevelse for mannen. Kanskje trenger han tid til å koble om før kvinnens kropp igjen forbindes med sex?

Det vanligste er nok likevel at han lengter etter at seksuallivet skal gjenopptas som tidligere, mens hun ikke er interessert enda. Ofte har det jo også vært en periode på seksuell sultekur mot slutten av svangerskapet.

Mange kvinner tilpasser seg partnerens behov litt før de selv egentlig er rede. De er jo så inderlig glad i denne mannen da. De vil gjerne ha varmen og ømheten og intimiteten, og vet at hos menn er dette ofte koblet tettere sammen med sex enn hos kvinner. Dessuten sitter kvinners tenning mange ganger like mye i hodet som i kroppen.

Der får mennesket hjelp av sin store hjerne igjen. Det går an å bestemme seg til å legge forholdene til rette for romantiske følelser. Bevisst velge en dag man ikke er for trett, iallfall etter noen måneder om ikke før. Tanke opp barnet godt. Pynte seg litt, innstille seg på å tiltrekke den andre, slik man gjorde den gangen man arbeidet med å få partneren forelsket for alvor.

Ofte skjer det at kvinnen som egentlig ikke var så interessert i utgangspunket, litt forundret opplever at joda, sex var jo deilig fortsatt. Litt rart med en gang, men det funker! Begge er spent - kjennes det annerledes? Rent teknisk kan det nok det. Skjeden har vært kraftig utvidet. Men den er skapt til det. Den er småfoldet som et plisseskjørt eller en trekkspillbelg. Alle foldene strekkes ut under fødselen, men trekker seg sammen igjen etterpå. Og selve fødselsåpningen er utrolig tøyelig. Du kan sammenligne den med leppene dine som kan holde en knappenål men også gape over et svært eple. Muskulaturen i underlivet kan trenes opp igjen dersom den er blitt svekket, eller dersom den aldri har vært særlig aktiv før.

Tørr skjede?
Noen kvinner plages av tørrhet i skjeden etter en fødsel. Det er ikke noe nederlag å bruke en eller annen nøytral krem til hormonene har gjort underlivet mer klart for sex. Apotekene har t.o.m. en egen glidekrem, ofte greit plassert i en selvbetjeningshylle. Enkelte som plages av sårhet har stor nytte av å bruke en stikkpille eller krem med østrogen et par ganger i uken til de får igjen eggeløsningen.

Det sannsynligvis gunstig for samlivet at det ikke går altfor lang tid før man prøver å ligge sammen igjen. Om ikke før, føler mange at det er fritt frem etter seks-ukers kontrollen.

Prevensjon
I mange år mente man at det gamle rådet om at amming beskyttet mot ny graviditet nærmest var overtro. Eller at det iallfall ikke var sikkert nok til å anbefale i Norge, selv om det hadde en viss effekt på verdensbasis. I de senere årene er det imidlertid forsket på ammingens befruktningshindrende virkning også hos velnærte kvinner fra industrialiserte land. Det viser seg da at amming er et svært godt prevensjonsmiddel det første halvåret etter fødselen. Men tre hovedregler må følges:

Amming som prevensjon
* Barnet må være yngre enn 1/2 år
* Barnet må fullammes, det må ikke få annet enn morsmelk, og også ammes om natten
* Mor må ikke ha fått tilbake menstruasjonen

Når dette følges, er amming like sikkert som spiral eller minipille, det vil si at av 100 kvinner kan 1-3 bli gravide. Dette gir langt høyere sikkerhet enn f.eks. kondom.

Hver gang du ammer, lager du hormoner som undertrykker eggløsningen. Det må gjøres regelmessig gjennom hele døgnet. Dersom det går for lenge imellom hver amming, f.eks. fordi barnet begynner å sove 6-8 timer i strekk om natten, blir ikke eggløsningen undertrykket så effektivt.

Siden disse nyere forskningsresultatene ble kjent for noen år siden har jeg anbefalt amming som prevensjon det første halvåret til en rekke kvinner. Så langt uten at en eneste av dem er blitt gravid. Mange har motstand mot å tukle for mye med kroppen rett etter fødselen, og syns det er godt med et halvt års tenkepause før de velger annen prevensjon.

Også ut over det første halvåret har amming en brukbar preventiv virkning så lenge du ikke har fått menstruasjonen igjen. Etter ett år vil ca. 7% være blitt gravide uten annen prevensjon i tillegg. Til sammenligning vil ca. 10% av ikke-ammende vil være blitt gravide med kondom. Kombineres amming og kondom øker sikkerheten.

Annen prevensjon
Mange par bruker kondom etter fødselen. Det kan føles riktig at mannen tar ansvaret for prevensjon en periode, kvinnens kropp har vært igjennom så mye. Kondom fungerer også som en infeksjonsbeskyttelse for begge parter.

Dersom du ønsker å bruke en p-pille er det vanlig å anbefale mini-piller i ammeperioden fordi den ikke påvirker melkemengden, i motsetning til vanlige p-piller. Et problem med minipillen er at du ofte blir gående med småblødninger. En annen ulempe er at du må passe nøye på å ta pillen til omtrent samme tid hver dag for å få rimelig sikkerhet mot å bli gravid.

Vanlige kombinasjons-p-piller gir aller best sikkerhet, men anbefales vanligvis ikke i ammeperioden. Både hormon- og kobberspiral er det derimot greit å bruke. Hormonspiralen avgir bittesmå mengder gestagen, det samme stoffet som i minipiller. Den er svært sikker, men kan føre først til småblødninger og deretter minskende, eventuelt uteblitt menstruasjon. Det anbefales å vente ca. tre måneder etter fødselen før man setter inn spiral. Et gode med spiralen er at den virker akkurat der den skal og ingen andre steder. Den kan vanligvis sitte i 5 år dersom det er ønskelig.

For noen er p-sprøyte er et alternativ. Den inneholder også gestagen, men sprøytes inn i muskulaturen hver tredje måned og ligger som et depot. De første månedene er det svært vanlig med småblødninger, men etter en tid reduseres blødningene hos de fleste, og ca. 20-50% mister menstruasjonen helt. Det kan ta tid før den kommer tilbake når man slutter med p-sprøyten. P-sprøyte fungerer fint for noen, ikke minst for kvinner som har problemer med å huske å bruke andre prevensjonsmidler. Men når du først har fått sprøyten er virkningen der iallfall i 3 måneder. Du kan ikke slutte på dagen som med andre midler.

Mozon.no, 10.02.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer