Sex etter fødselen

Publisert
Sist oppdatert

Sex etter fødselen

Ofte er både mor og far trøtte og slitne i lang tid etter en fødsel. Men hva gjør man når lysten vender tilbake? Hvor lenge må man vente med å ha sex? Stemmer det at amming har en befruktningshemmende virkning? Doktor Gro Nylander har svarene, og gir tips om hvilken prevensjon man bør bruke.

Av doktor

I mange år mente man at det gamle rådet om at amming beskyttet mot ny graviditet nærmest var overtro. Eller at det iallfall ikke var sikkert nok til å anbefale i Norge, selv om det hadde en viss effekt på verdensbasis. I de senere årene er det imidlertid forsket på ammingens befruktningshindrende virkning også hos velnærte kvinner fra industrialiserte land. Det viser seg da at amming er et svært godt prevensjonsmiddel det første halvåret etter fødselen. Tre hovedregler må følges:

Amming som prevensjon

* Barnet må være yngre enn 1/2 år * Barnet må fullammes, det må ikke få annet enn morsmelk og også ammes om natten * Mor må ikke ha fått tilbake menstruasjonen

Når dette følges, er amming like sikkert som spiral eller minipille, dvs. at av 100 kvinner kan 1-3 bli gravide. Dette gir langt høyere sikkerhet enn f.eks. kondom.Hver gang du ammer, lager du hormoner som undertrykker eggløsningen. Det må gjøres regelmessig gjennom hele døgnet. Dersom det går for lenge imellom hver amming, f.eks. fordi barnet begynner å sove 6-8 timer i strekk om natten, blir ikke eggløsningen undertrykket så effektivt.Siden disse nyere forskningsresultatene ble kjent for noen år siden har jeg anbefalt amming som prevensjon det første halvåret til en rekke kvinner. Så langt uten at en eneste av dem er blitt gravid. Mange har motstand mot å tukle for mye med kroppen rett etter fødselen, og syns det er godt med et halvt års tenkepause før de velger annen prevensjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer