Sex og fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet fører til økt fysisk velvære, overskudd og bedre samvittighet. Men hva gjør det med sexlivet?

Publisert
Sist oppdatert

Sex og fysisk aktivitet
Det er allment akseptert at fysisk aktivitet fører til økt fysisk velvære, overskudd og god samvittighet. I en mellomfagsoppgave ved Norges Idrettshøyskole, har Kristin Roe Granum sett på sammenhengen mellom fysisk aktivitet og seksualitet hos studenter.

Undersøkelser har også vist at fysisk aktivitet bidrar til bedre humør, bedre psykisk helse, og forsinkelse av aldringsprosesser hos mennesker.

Det er ikke mye sexologisk forskning i Norge, så vi hilser denne undersøkelsen velkommen, og håper flere vil gjøre lignende undersøkelser!

Ett av argumentene for at fysisk aktivitet skulle virke positivt inn på sexlivet, er at fysisk aktivitet stimulerer stoffer som også virker positivt inn på seksualiteten:

Fysisk aktivitet frigjør stoffer i kroppen som har betydning for seksuell funksjon:

En raskere hjerterytme under trening øker adrenalinnivået i kroppen. Adrenalin øker aktiveringsnivået i kroppen, og bidrar til at en lettere opplever seksuell lyst og kåthet.

Økt endorfinnivå i hjernen kan også heve beredskapen for seksuell aktivitet.

Under orgasme frigjøres endorfiner, som høyner smerteterskelen og forebygger depresjoner. Det er mange rapporter om at kunstige opiater reduserer seksuell aktivitet, men det er uklart hvilken grad hjernens egne naturlige opiater, endorfin og enkephalin faktisk kan ha en positiv effekt på seksualitet.

DHEA er et stoff med noe uklar virkning, men man antar at det er motvirker aldringsprosessen.

Oxytocin øker, hvilket fremmer lysten til å være intim. Oxytocin kalles «nærhetens og kjærhetens hormon», og har en viktig betydning for opprettholdelse av lyst i langvarige parforhold.

Østrogen øker, det gir bedre humør og lindrer premenstruelle plager. Det er imidlertid ingen forskning som viser at østrogen i seg selv påvirker seksuell lyst positivt.

Dopamin frigjøres og fremmer seksuell lyst.

Aktivitet er i seg selv positivt: Økt blodgjennomstrømning i bekkenbunnen kan fremme genital respons og orgasme ved seksuell stimulering.

Som en kuriositet kan nevnes at en ved energisk seksuell aktivitet kan forbrenne opptil 200 kalorier, hvilket tilsvarer femten minutter på en tredemølle.

For eldre personer vil fysisk aktivitet bedre styrke, bevegelighet og utholdenhet. Dette motvirker at fysisk forfall hindre seksuell aktivitet.

Fysisk trening av bekkenbunnen fremmer orgasmekapasiteten hos både kvinner og menn.

Orgasme forebygger også helseplager hos kvinner, som for eksempel inkontinens, menssmerter, søvnproblemer, infeksjoner, stress og spenninger. Orgasme hos kvinner gir økt livskvalitet ved at den påvirker humøret og forholdet til partneren. Pulsen stiger og flere kalorier forbrennes, forekomsten av serotonin øker, hvilket motvirker lysten på mat og gir dårligere appetitt - en fin slankemetode!

OBS knipeøvelser!
Knipeøvelser fremmer orgasmekapasitet, mange av de stoffene som frigjøres ved seksuell aktivitet og orgasme, frigjøres også ved fysisk aktivitet. Kombinasjonen fysisk aktivitet og seksuell aktivitet kan altså forsterke hverandre og gi bedre livskvalitet.

Undersøkelsen blant studenter:
Kristin Roe Granum har gjort en undersøkelse der hun var interessert i å finne ut om det var mulig å registrere noen sammenheng mellom seksualitet og fysisk aktivitet. Hun gjennomførte en spørreskjemaundersøkelse i forhold til 190 studenter (medisin og idrett), hvor hun bl.a. spurte om fysisk aktivitet, holdninger til egen kropp, og praksis og holdninger når det gjelder seksualitet.

Hva fant hun?
Dette er en studentgruppe, hvor de fleste er mellom 20 og 30 år, de fleste er under 25. To tredjedeler var menn, en tredjedel kvinner. Over 90% av studentene beskriver seg selv som seksuelt aktive, og to tredjedeler har en partner.

De viktigste grunnene til at disse studentene drev med fysisk aktivitet, var psykisk velvære og god helse. Det var også viktig å få en veltrent kropp, viktig at treningen er lystbetont og at det er et sosialt miljø rundt treningen.

Flere kvinner enn menn trente for å redusere vekt, og flere menn enn kvinner trente for å øke vekt.

Det var ganske store kjønnsforskjeller når det gjaldt hvilke typer fysisk aktivitet de drev med. Styrketrening lå på topp hos gutta, mens aktivitet nummer én hos jentene var å gå til jobben.

Både guttene og jentene var rimelig fornøyde med seg selv og med kroppene sine - guttene var noe mer fornøyde enn jentene.

Alle studentene hevdet at de hadde seksuell lyst, ikke overraskende skåret guttene noe høyere enn kvinnene - men som så ofte, er det her mer snakk om «den lille forskjellen» , enn att menn er fra Mars og kvinner er fra Venus. Både menn og kvinner tar initiativ til sex, menn tar noe oftere initiativ, men heller ikke her er det dramatiske forskjeller!

Alkohol og sex:
Både menn og kvinner sier at ett eller flere av de samleiene de hadde hatt de siste ti gangene ikke ville funnet sted om de ikke hadde vært beruset. En undersøkelse av Bente Træen i 1996 viste at de som hadde drukket alkohol, hadde sex av andre grunner enn at de selv hadde lyst.

De fleste er fornøyde med sexlivet sitt:
Både menn og kvinner er generelt ganske fornøyde med sitt sexliv, flere kvinner enn menn er ganske fornøyde, men flere menn enn kvinner er svært fornøyde!

Orgasmehyppighet:
Tre fjerdedeler av mennene og en fjerdedel av kvinnen hadde fått orgasme hver gang de hadde samleie de siste ti gangene. Vel ti prosent av kvinnene hadde aldri fått orgasme. Alle mennene hadde fått orgasme minst halvparten av gangene. Det var ingen sammenheng mellom mengden av fysisk aktivitet or orgasme.

Seksuell kvalitet
Er der noen sammenheng mellom fysisk aktivitet og seksuell lyst og kvaliteten av seksualiteten? Ca. en tredjedel svarer «vet ikke» på dette spørsmålet, mens ca 60 prosent mener at fysisk aktivitet øker lysten og kvaliteten på sexlivet. Noen sier at fysisk aktivitet reduserer seksuell lyst, dette ser ut til å være de som trener svært mye, og som dermed er veldig slitne når de kommer hjem.

Det ser ut til å være en sammenheng mellom å være fornøyd med seg selv, å være fornøyd med egen kropp og hvor ofte en kjenner seksuell lyst. Gutter som driver kampsport er mindre fornøyde med seg selv, mens jenter som driver alpint/snowboard, er mer fornøyde med seg selv.

Studenter som driver ballsport og friidrett er mer fornøyde med egen kropp, mens de som går til jobben er mindre fornøyde med kroppene sine. Menn som driver med dans eller aerobic, er mer fornøyde med kroppene sine.

De som trener for å gå ned i vekt, er mindre fornøyde med kroppene sine. Kvinner er gjennomgående mindre fornøyde med kroppene sine.

Trening og seksuell lyst:
- Både menn og kvinner som driver styrketrening har mer seksuell lyst.
- Kvinner som går til jobben har mer seksuell lyst (men er mindre fornøyde med kroppene sine)
- Menn som jogger har mer seksuell lyst.

Jaha, hva slags konklusjoner kan man trekke ut av dette?

Det er mye som taler for at fysisk aktivitet er positivt for sexlivet, både fordi man da blir mer fornøyde med seg selv og kroppene sine, og fordi fysisk aktivitet i seg selv fremmer prosesser som er positive for seksualfunksjonen.

Det er nok nødvendig med flere undersøkelser, der man kan sammenligne dem som er mindre fysisk aktive med dem som er mer fysisk aktive, men det kan være en foreløpig god konklusjon å si at styrketrening er bra for sexlivet for alle kjønn.

Jentene kan gå til jobben, mens guttene bør jogge!

Mozon.no, 18.11.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer