Sex og sanselighet

Sanselighetens og kjønnets gleder blir større med opplæring. Den 2000 år gamle læreboken Kama Sutra beskriver blant annet 18 samleiestillinger.

Publisert
Sist oppdatert

Sex og sanselighet
Sanselighetens og kjønnets gleder blir større med opplæring. Den 2000 år gamle læreboken Kama Sutra beskriver blant annet 18 samleiestillinger.

Av Elsa Almås
Psykolog og sexolog

Også for 2000 år siden ble det diskutert om mennesket trenger opplæring i seksualitet. Kama Sutra er en lærebok i elskovkunsten. Den tok opp diskusjonen og forteller om dem som mente at Til og med dyrene i jungelen vet hvordan de skal ha kjønnslig omgang, så det er ingen grunn til å skrive bøker om kjødets lyst.

Fofatteren av Kama Sutra, Vatsyayana, tar utgangspunkt i hinduismen og legger vekt på at mennesket trenger opplæring på tre viktige områder i livet:
* Det første området er ARTHA - som handler om menneskets plikt til å samle rikdom og eiendeler til familiens underhold.

* Det andre området er DHARMA - som handler om religiøse, sosiale og moralske forpliktelser.

* Det tredje området er KAMA, som handler om lyst og velbehag, ikke bare kjønnslig lyst, men alle lyster som kan oppleves gjennom sansene.

Kama er kroppens, sinnets og sjelens gleder som vekker sanseligheten gjennom øyne, nese, tunge og hud.

Mellom sansing og det sansede, vil essensen av Kama blomstre heter det i Kama Sutra.

Kama Sutra er ikke bare en lærebok om kjønnets gleder, men en lærebok som behandler alle sanselighetens muligheter.

Vatsyayanas sier til dem som mener at det er overflødig å lære om kroppens sanselighet:

Kama kan være skremmende for dem som har dypt rotfestet frykt eller hemninger.

Læren om kjærligheten frigjør menn og kvinner slik at de kan akseptere hverandres følelser uten frykt.

Kama er mektig.

Den kan ødelegge ekteskap og omdømme, men de par som studerer dens kunst, blir elskere med en slik ferdighet at deres kjærlighet aldri kan ødelegges.

Kama er blind hos dyr og ren drift mens hunnene har løpetid, men menn og kvinner som kjenner dens åndelige kraft, omfavner evigheten i sin elskov.

Til tross for at dette er skrevet for 2000 år siden (en del av innholdet er enda eldre) så er mye av den visdommen som boken inneholder, ukjent for oss i dag.

Boken står ikke tilbake for nyere bøker i kjærlighetskunst når det gjelder seksualteknikker, av innholdet kan vi nevne beskrivelse av:

18 forskjellige samleiestillinger

3 former for gruppesex

8 varianter av ausparishtaka (munnsex)

7 forskjellige måter å kysse på

8 slags negle, eller kloremerker

8 former for elskovsbitt

4 former for slag på 6 forskjellige legemsdeler kombinert med 8 forskjellige smerteutrop fra den som blir truffet

Disse beskrivelsene er hentet fra Bok 2 - de andre 6 bøkene handler bl.a. om hvordan en skal velge sin kjærlighetspartner, om ekteskapet, om andre menns kvinner , om kurtisaner, og om afrodisiaka, midler som man tror øker kjærlighetsevnen.

Ikke alle råd i Kama Sutra er like anvendelige, men de viser oss seksuelt ukultiverte hvor mye tid og omtanke man kan bruke på et kjærlighetsliv som er varig og lykkelig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer