Shakespeare gjør deg klok

Kjenner du din Shakespeare? Språket til Shakespeare har en svært positiv effekt på hjernen din.

Publisert
Sist oppdatert

Nå har språklærere over hele verden enda en grunn til å la elevene lese Hamlet og En midtsommernattsdrøm.

Den britiske dramatikeren kunne nemlig mer enn å fortrolle oss med skuespill og sonetter. Han kunne også stimulere hjerneaktiviteten.

Les også: Sudoku gjør deg smart

Trening for hjernenDet er forskere ved University of Liverpool som har funnet ut dette. De har undersøkt hvilken effekt Shakespeares språk har på hjernen. Og resultatet var positivt: Hjernen får en treningsøkt.

- Jeg hadde en spesifikk følelse om Shakespeare og effekten av språket hans på hjernen. Jeg trodde at formen på linjene og setningene på en måte hadde en dramatisk effekt på et dypere nivå i hjernen, sier forskningsleder Philip Davis, ifølge RedOrbit.com.

Og det er nettopp de spesielle setningsoppbyggingene, i tillegg til de uvanlige ordene, som er bra for hjernen. Med mye metaforer og nye måter å bruke ordene på, må hjernen nærmest jobbe baklengs for å forstå hva teksten sier.

- Ved å lese en setning som "he godded me" fra tragedien Coriolus, reagerer hjernen på samme måte som når man legger puslespill. Hvis det er lett å se hvilke brikker som passer sammen, kjeder man seg over leken. Men hvis brikkene ikke umiddelbart passer når vi vet at de burde det, får hjernen trening, sier Davis ifølge danske Politiken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer