Shopper identitet

Vi handler ikke lenger av nødvendighet alene. For hver ting vi nå kjøper, legger vi en stein til det store byggverket: Vår egen identitet.

Publisert
Sist oppdatert

- Pengedjevelen er overalt, sa dama på 45 år. Hun var verken religiøs fundamentalist, sleit med tunge tvangstanker eller så spøkelser i kjøkkenskapet.

Bekrefterne

Hun vokste opp i en annen tid, da penger ble brukt for å skaffe seg det man trengte for å overleve. I dag er det ikke nok bare å leve. Derfor har vi begrepet livsstil.

Moderne urbanister er på hvileløs jakt etter sin egen måte å leve på, sin personlige tolkning av virkeligheten.

Langs en akse med sosial bakgrunn, utdanningsvalg, politisk syn og livssituasjon søker de etter hvert sammen. Miljøer, kalles det da. Slik skaffer de seg referansepunkter i virkeligheten, likesinnede bekreftere av at de er verdt noe, at deres holdninger, verdier og meninger holder vann.

Bønder vs. Alfa Romeo

Kameratgjeng eller venninneflokk. Yrkesfellesskap – for eksempel journalister. Interessefellesskap – for eksempel rockere. Fellesskapene varierer i art og størrelse. Felles er at vi bruker ting, ytre symboler, for å vise vår tilhørighet, for å signalisere hvem vi er og hvem vi gjerne vil være.

- Så tydelig er dette at ved å se på én ting som du har, kan jeg si hvilke andre ting du eier, sier trendanalytiker og sosialantropolog Gunn-Helen Øye i Analysegruppen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer