Shopper sæd til superbabyen

Høy og mørk, eller kanskje astronaut? Barnløse velger donorsæd fra menn som de mener har de riktige egenskapene.

Eggene fra kvinnen fryses ned før de befruktes i prøverør. lllustrasjonsfoto: Fertilitetsklinikken Medicus
Eggene fra kvinnen fryses ned før de befruktes i prøverør. lllustrasjonsfoto: Fertilitetsklinikken Medicus Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
En har spurt om vi har en Bruce Willis-type. En annen ville ha listen over professorer.


Høy og mørk, liten og lys eller en som ligner på kronprinsen? Astronaut, forsker eller pianist?

Hittil har det vært forbeholdt leger å velge ut sæden etter helt spesielle kriterier. Men nå satser danske sædbanker på å selge donorsæd etter den sterkt omstridte amerikanske modellen.

Vordende foreldre får se bilder, høre lydklipp og vite alt om donorfaren, ifølge Jyllandsposten. Og danske sædbanker forteller nå at det er rift om "supersæden".

Les også: Kugalskap kan gi sædmangel

En hær av Nobel-vinnere

- En har spurt om vi har en Bruce Willis-type. En annen ville ha listen over professorer. Men mange ønsker bare å vite mer om donorene for å kunne ta det riktige valget, forteller direktør Ole Schou fra Europas største sædbank, Cyros, til metroXpress.

Eggene fra kvinnen fryses ned før de befruktes i prøverør. lllustrasjonsfoto: Fertilitetsklinikken Medicus
Eggene fra kvinnen fryses ned før de befruktes i prøverør. lllustrasjonsfoto: Fertilitetsklinikken Medicus Vis mer


Flere klinikker er imidlertid tilbakeholdne med å bruke den privatinnkjøpte sæden. Den danske Sundhedsstyrelsens veiledning fastslår nemlig at leger skal velge sæd etter hud- og hårfarge.

- Men så lenge legen ikke selv har vært med på å velge ut sæden, forbryter han seg neppe mot reglene, mener avdelingslege Peter Saugmann-Jensen i Sundhedsstyrelsen,

Les også: Ny hjelp til barnløse

Norsk lege skeptisk

I 2007 ble det tillatt for enslige og lesbiske å få fertilitetsbehandling på legeklinikker i Danmark, og det er ifølge sædbankene med på å øke presset for å kjøpe supersæd.

I Norge kan det nå se ut som om Regjeringens forslag om å gi lesbiske rett til assistert befruktning, får gjennomslag i Stortinget. Enn så lenge reiser mange norske kvinner til nabolandet for å få behandling.

Les også: Flere fødsler etter assistert befruktning

Terje Sørdal, ansvarlig lege ved fertilitetsklinikken Medicus i Trondheim, er skeptisk til den nye vendingen assistert befruktning ser ut til å ta i Danmark.

- Vi ser konturene av et forretningskonsept som beveger seg relativt langt bort fra det som normalt benevnes som reproduksjonsmedisin, og hvor utgangspunktet er å hjelpe par som ikke er i stand til å få barn på egen hånd, sier han til DinSide Helse.

Les også: Norge best mot barnløshet

Smågodtprinsippet

På samme måte som den opprinnelige loven i Danmark, åpner loven her hjemme for å velge sæd ut fra visse fysiske egenskaper hos giveren, som farge på øyne, hår og hud. Målet er at egenskapene så godt som mulig skal sammenfalle med egenskaper hos den mannen kvinnen allerede har valgt ut.

- Motsetningen til dette er at hvem som helst kan velge donor ut fra enkeltegenskaper hos en person de ellers aldri ville ha oppnådd eller møtt. Dette er genshopping etter smågodtprinsippet, mener Sørdal.

Også formannen i Etisk Råd i Danmark, professor Peder Bagger, er sterkt kritisk til den nye trenden.

- Det er nærmest en industrialisering av menneskelivet. I prinsippet kan man se for seg en hær av framtidige nobelprisvinnere. Hvis det brer om seg, er det noe vi må ta opp, sier han til MetroXpress.

Hva kan du om befruktning og graviditet? Ta testen her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer