Si nei til SMS-skatt

SKATT: For første gang kan du nå levere selvangivelsen via mobilen. Enkelt og greit, men det kan fort bli den dyreste tekstmeldingen du noengang har sendt.

Publisert
Sist oppdatert
Enten du liker det eller ikke: Selvangivelsen er på vei til din postkasse. Fra alle landets likningskontorer sendes de forhatte skjemaene ut mellom 3. og 10. april.

Siste fristen for levering er 30. april, men husk: På grunn av årets sene påskeferie kommer fristen raskere enn du tror.

Den store nyhetene i år er at du kan levere selvangivelsen ved å sende en SMS. Og jo da, det kan virke fristende. Men SMS-løsningen passer ikke for alle.

SMS = Ingen endringer

For å lokke så mange som mulig over på SMS-løsningen frister Skatteetaten med premier. Alle som sender inn via SMS er med i trekningen av tre gavekort på mobiltelefon, pålydende 5.000 kroner. I tillegg trekkes det vinnere til ti kontantkort à 500 kroner.


Hos de aller fleste teleleverandørene koster det 1 krone å sende en SMS. I tillegg vil du få en kvittering som bekrefter at selvangivelsen er levert. I praksis vil derfor SMS-løsningen koste deg rundt to kroner. Ingen ublu sum, men uansett nok til at Telenor og NetCom gnir seg i hendene.

Men: SMS-løsningen er bare for de som ikke har noen endringer i selvangivelsen, og vårt poeng er at du uansett ikke bør stole på de oppgitte opplysningene.

Farlig sovepute

Innføringen av den forenklede selvangivelsen var en stor forbedring for de aller fleste av oss. Problemet er at mange tar tallene for god fisk, signerer nederst på arket og sender inn – eller enda enklere; sender en SMS.

Rådet er klart: Ikke bruk SMS-løsningen før du har dobbeltsjekket at tallene stemmer.

Feilkildene er nemlig mange:

 • Feilaktig informasjon fra arbeidsgiver. Ikke stol på at sjefen har klart å sende inn riktige opplysninger. Gå igjennom dine lønns- og trekkoppgaver, og rett opp eventulle feil.

  Si din mening:

  Kommer du til å bruke SMS-løsningen? (Avsluttet)
  Nei - aldri i livet(57%) 547
  Bare hvis jeg ikke har noen endringer(26%) 249
  Ja - selvsagt(11%) 108
  Vet ikke(6%) 53
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  Dette punktet er spesielt viktig om du har byttet jobb i løpet av inntektsåret 2002, eller om du har hatt flere arbeidsgivere i løpet av året.

 • Feil fra Likningskontoret. Alle kan gjøre feil, også futen. I 1999 måtte for eksempel Tromsø Likningskontor innrømme hele 250 registreringsfeil etter klager fra skatteyterne.

Levering via telefon

Også på de andre leveringsmetodene må du selvsagt dobbeltsjekke at alle opplysningene stemmer. Leverer du over telefon 815 22 012 kan du endre opplysninger om reiseutgifter og hvilket kontonummer du vil ha eventuelt tilgodebeløp utbetalt på.

Det skal bli gitt veiledning underveis, og du skal få bekreftelse på at selvangivelsen er levert.

Levering via nettet

Leverer du selvangivelsen via nettet , kan du gjøre flere endringer og tilføyelser.

Du kan selvsagt bruke nettet når du ikke har noen endringer, men du kan også bruke nettløsningen når du:

Leverer selvangivelsen med nye opplysninger om fødselsnummer til samboer du har felles barn med, eller når du endrer:

 • Lønn

 • Renteinntekter og bankinnskudd / gjeldsrenter og gjeld i Norge

 • Utbytte og verdi av aksjer utenfor Verdipapirsentralen (VPS)

 • Fradrag for reise hjem-arbeid og foreldrefradrag

 • Kontanter

 • Verdi av innbo og løsøre og motorkjøretøy og campingvogn

 • Endring av målform

Du kan også endre kontonummer eller utbetalingsmåte av tilgodebeløp.

Har du andre endringer, kan du ikke levere over Internett. Da må du levere papirutgaven.

Ved bruk av nettløsningen må du vente til du får en kvittering på skjermen. Kvitteringen bør du ta vare på som bevis for at selvangivelsen er levert.

Kilde: Skatteetaten.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer