Svindel e-post

Sier de har tilgang til «alt» på PC-en din

Får du en e-post som denne, er det ingen grunn til å være redd, selv om de har det riktige passordet ditt.

UTPRESSINGSMAIL: Dette må du gjøre om du får svindelmailen. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du fått en e-post der det står at svindlere har tilgang på PC-en din, og skal utlevere deg overfor venner og kjente og hele internett, om du ikke betaler dem et større beløp i bitcoin?

Nok en gang er slike e-poster i omløp, og til tross for stadige lekkasjer av dine og mine passord, er det ifølge ekspertene ingen grunn til panikk.

- Skaper troverdighet

Det var i fjor sommer at Dinside for første gang omtalte svindel-e-poster av denne sorten, hvor det ble sendt ut trusler om å ha filmet et besøk på et pornonettsted, som deretter skulle deles med venner og kjente.

De kunne også fortelle e-post-mottakeren om at de hadde passordet hans - som var et reelt passord.

Likevel er det ingen grunn til panikk:

Da Norsis uttalte seg om denne e-posten i fjor, var konklusjonen at dette er en ny og kreativ måte å overbevise folk på.

Seniorrådgiver Vidar Sandland i Norsis forklarte dengang at de kriminelle skaper en troverdighet ved å vise deg at de har både passordet ditt og e-post-adressen din. Da er veien kortere til å tro at de kanskje også har filmet deg, og har det de trenger for å sende filmen til venner og familie.

Men - det stemmer altså ikke, og det er ingen grunn til å punge ut bitcoins til forbrytere på nett.

BankID-svindel

Å virke troverdig er noe svindlere har blitt stadig bedre på de siste årene. Hvem husker vel ikke svindel-e-postene fra noen år tilbake, som var preget av særdeles dårlig norsk?

Dette er ikke tilfellet lenger, og selv BankID blir nå brukt i svindelsammenheng, blant annet ved å ringe opp ofrene - tilsynelatende fra banken deres.

– De fornærmede har blitt kontaktet på telefon av personer som gir seg ut for å være fra norske eller utenlandske banker. Nettbankkundene oppfordres til å bruke BankID til verifisering, uttalte Politiadvokat Kjetil Linge Tomren i Vest politidistrikt nylig, da Dinside skrev om at flere nordmenn er blitt lurt for 17 millioner totalt.

De som kontaktes blir henvist til noe som framstår som bankens nettside, men som i realiteten er fiktive sider. Informasjonen som blir lagt inn blir så brukt til å tappe kontoen.

Også via SMS har svindlere forsøkt å få nordmenn til å aktivere BankId-en sin.

Usikker på om det er ekte?

Dette er bare to av svindelformene som er utbredt i disse dager. Vi har tidligere i år snakket med en av ekspertene i DNB, som forteller at antalet personer som blir lurt er på vei oppover.

Generelt er ekspertene enige om følgende:

Vær skeptisk, og ikke regn med at hverken banken eller Microsoft ringer deg, eller at du skal bekrefte noe via SMS.

«Ingen banker vil sende SMS og be deg legge inn eller oppgi slik informasjon.» understrekte DNB på sine Facebook-sider da det var svindel-SMS i omløp i juli.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer