Sigrid-Anette Vatnes (33) nye «hobby» startet for noen uker siden, da hun skulle selge unna noe barneutstyr hun ikke hadde behov for lenger.
Miljøterapeuten fra Ørsta på Sunnmøre la utstyret for salg på Facebook Marketplace, og det tok ikke lang tid før det begynte å tikke inn henvendelser i Messenger-innboksen.
Men det var noen av dem som skilte seg ut.

Advarer: Svindlet for 50 000
Ifølge 33-åringen er det ikke uvanlig at interessenter starter samtalen med Facebooks autogenerert standardspørsmål:
«Er varen fortsatt tilgjengelig?»
Ugler i mosen
Det var først da Vatne svarte bekreftende på dette, at hun begynte å ane ugler i mosen.
- De meldingene som kom etterpå var skikkelig merkelige. De ga ikke helt mening og virket direkte oversatt i Google Oversetter, sier hun.
Etter en kjapp tur inn på profilen til avsender, kunne Vatne bekrefte det hun allerede mistenkte: Hun hadde med et «troll» å gjøre.
- Jeg har aldri opplevd å bli svindlet selv, men jeg har vært administrator på flere lukkede grupper inne på Facebook. Og når man hele tiden må godkjenne folks medlemskap, lærer man seg å kjenne igjen slike falske profiler, forklarer hun.

Advarer: - Useriøse greier
Hjertesukk
Hun sikter til profiler som er opprettet med hensikt om å svindle andre.
- De er ofte litt påfallende. De har som regel bare ett profilbilde og ett forsidebilde som er lagt til på samme dato. De har ingen eller lite informasjon om seg selv, og oppgir gjerne at de bor i en fancy by for å utgi seg for å være et forretningsmenneske, sier Vatne.
Etter å ha fått en fire-fem liknende henvendelser, begynte hun å bli mektig lei.
- Jeg sendte derfor venninna mi Renate et lite hjertesukk, og det var da hun kom på at vi kunne ha det litt gøy med dette, sier Vatne og humrer.
Svada-svar
Hun og venninna gjorde klart et svært kreativt svada-svar, og lovte hverandre at neste svindler skulle bli første «offer».
Som sagt så gjort:

- De fleste av dem gjør en u-sving og slutter å svare etter at de har fått en slik melding, men noen må også fôres med teskje, forklarer hun.
Og det gjør Vatne med glede:

- Samtidig som vi har hatt det utrolig gøy med dette, blir samtlige av svindlerne rutinemessig rapportert til Facebook, forsikrer hun.
Utbredt
Anna Rønning, leder for Antisvindel i Sparebank 1 Utvikling, bekrefter at dette har blitt en utbredt metode for svindlere.

Bannlyst av Tinder etter dette
- Det startet vel rundt juletider i fjor. Først så vi det mest på Tise, men nå er det også veldig vanlig på Facebook Marketplace og Finn.no. De bruker samme framgangsmåte, og det er mest sannsynlig samme kriminelle gjeng som står bak, sier hun.
For å svindle deg for penger utgir de seg for å være interessert i varen du selger, og ber deretter om at du som selger betaler frakt eller kjøper en forsikring for varen - gjennom en egen betalingstjeneste.
- Så sender de en falsk lenke til en frakttjeneste, Helthjem er mye brukt, som tar selger inn på en «phishingside». Her blir selger bedt om å oppgi kortinformasjon, forklarer Rønning.

Phishingsiden ser legitim ut, men dessverre sitter svindlerne og overvåker hva du taster inn, og bruker informasjonen til å tappe kontoen din for penger.
Kan bli bok
Sigrid-Anette Vatne har delt de hysteriske samtalene med svindlerne i en Facebook-gruppe for humoristiske salgsannonser, og tilbakemeldingene har ikke latt vente på seg: Folk ler seg skakke.
- Jeg ble veldig overrasket over den massive responsen!
- Noen vil jo til og med at du skal lage bok med disse samtalene. Hva tenker du om det?
- Dukker det opp nok av dem, så kan det faktisk hende jeg gjør det, svarer Vatne muntert.