Sikker soling skal bli lettere

UVA, UVB, sunblock eller faktor seks? Nå skal det bli lettere å forstå merkingen på solkremen.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Smøre, smøre, smøre… For de fleste av oss har det begynt å gå inn at det er viktig å beskytte seg mot sola. Men hva i all verden skal vi velge når vi står foran solkremhylla og informasjonen på flaska framstår som helt gresk?

Nå skal solkrem bli merket på en mer enhetlig og forståelig måte. Blant annet forsvinner misvisende uttrykk som "sunblock" og ”total beskyttelse”. Dessuten innføres et nytt UVA-merke, ifølge Kreftforeningen.

Les også: Pass huden i solen:

Velg riktig
Den nye merkingen skjer etter at Europakommisjonen har kommet med en anbefaling om merking av solbeskyttelsesprodukter, og gjelder i alle EU- og EØS-land.

Kommisjonen anslår at ett av fem produkter vil oppfylle den nye standarden i år, og til neste sommer vil overgangen være gjennomført.

- Forbrukerne skal få klar og presis informasjon om solkremen slik at de kan velge riktig beskyttelse, sier forbrukerkommisjonær Meglena Kuneva ifølge Kreftforeningens hjemmesider.

Den nye merkingen går blant annet ut på:

* Påstander som "sunblock" og "total beskyttelse" skal ikke lenger brukes, fordi ingen solbeskyttelsesprodukter kan beskytte fullstendig mot UV-stråling.

* I tillegg til det velkjente solfaktortallet vil solkremen merkes med lav (6,10), middels (15,20,25), høy (30,50) eller meget høy (50+) beskyttelse.

* Et UVA-merke vil indikere at produktet har en minimum UVA-beskyttelse, basert på en standardisert testmetode. UVA-beskyttelsen skal øke med økende solfaktor.

Er du sol-sunn? Sjekk her:

Falsk trygghet
Kreftforeningen synes det er positivt at blant annet begrepet "sunblock" ikke skal brukes lenger.

- Det kan gi falsk trygghet dersom man tror at man har en total beskyttelse av solkrem. De fleste smører seg dessuten med langt mindre solkrem enn det faktortallet er beregnet ut i fra, sier Mona Stensrud, rådgiver i Kreftforeningen, til Mozon.no.

Kreftforeningen råder også til bare å bruke solkrem som én av flere måter å beskytte oss mot sola på. Vi bør blant annet unngå å være for lenge i sola, velge pauser i skyggen når sola er som sterkest og beskytte oss med hatt og solbriller.

Her er ti grunner til at sola er bra for deg:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer