Sikker som banken?

Kundene slåss i køen for å hente ut sparepengene sine i England. Kan det samme skje i Norge?

Publisert
Sist oppdatert

Da Northern Rock stengte dørene fredag ettermiddag, var det tilløp til slagsmål, ifølge Dagens Næringsliv. 300 kunder stod da i kø for å ta ut sparepengene sine, og et anslag fra bankens ansatte er at halvparten av det kundenes innestående beløp, til sammen 135 000 milliarder kroner kan bli tatt ut.

Bakgrunnen er at banken har fått problemer etter vanskene i det amerikanske boliglånsmarkedet og uroen på de globale finansmarkedene. Kursfallet var på 29 prosent da London-børsen åpnet i dag. Torsdag i forrige uke fikk den kriseherjede banken hjelp av Bank of England.

- Jeg har tatt ut 3.000 pund. Det er ikke mye, men det er alt jeg har i verden, sier en kvinne til den britiske avisen Guardian.

Kan det samme skje her?

I Norge gjelder banksikringsloven. Den bestemmer at alle banker skal være medlem av Bankenes sikringsfond. Ordningen sikrer alle norske bankkunders innskudd med inntil to millioner kroner. Og fondet selv har i dag en verdi på 17 millarder kroner.

Slik starter du bank

Garantien gjelder for alle kontoer i en og samme bank, men har kunden innskudd i flere banker vil hvert forhold være dekket med to millioner kroner hver. Innskudd fra verdipapirfond og andre foretak for kollektiv investering, er ikke dekket av garantien. Ei heller omfattes innskudd fra andre selskaper i samme konsern som den havarerte banken eller utbytte fra straffbare handlinger eller regulære aksjer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer