- Sjekker du fondene dine nå, vil du trolig se at verdien er lavere enn den har vært. Selv om det er Russland, Ukraina og de nærmeste landene som påvirkes mest, må vi regne med at det vil være mer uroligheter på børsene i hele verden en periode framover, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand til DinSide.
- I forbindelse med tidligere kriger, har børsene ofte reagert brått og mye i starten, for så å komme relativt raskt tilbake igjen, fortsetter hun.

Lenger ned i saken kan du lese noen av spørsmålene Skagen Fondene har fått fra sine fondssparere de siste dagene.

Råder nordmenn: – Ha is i magen
Tenk langsiktig og kortsiktig
Derfor er Tvetenstrand tydelig på at fondssparere bør prøve å ikke handle i panikk og unngå å selge.
- Hold hodet kaldt og husk den opprinnelige planen du hadde da du startet sparingen. Når du skal spare i aksjer og aksjefond, er det viktig å ha et langsiktig mål med pengene, helst fem år eller mer, sier forbrukerøkonomen.
- I tillegg er det smart å ha en bufferkonto i bunn som kan dekke utgifter som kommer overraskende underveis.
Fondene som gir god spredning
De fondene som er mest påvirket nå, er de som er mest eksponert i Russland-området. Men denne type uroligheter fører til generell usikkerhet, som igjen ofte skaper større svingninger i aksjemarkedet.
- De globale indeksfondene svinger også i verdi om dagen, men det er mer på grunn av usikkerheten for hvordan sanksjonene vil slå ut i økonomien. Det er en veldig lite eksponering i Russland i disse fondene, om noe i det hele tatt, alt etter hvilket indeksfond du har, sier Tvetenstrand i Storebrand.
- Med et globalt indeksfond har du god spredning på sparepengene dine. Pengene er investert i ulike geografiske områder, mest i USA, og fordelt på mange bransjer, fortsetter forbrukerøkonomen.
Globale indeksfond har gått ned cirka sju prosent hittil i år, der mesteparten av nedgangen kom i januar, mens utviklingen har hatt relativt flat i februar, ifølge Tvetenstrand.

– Står klare til å stanse salget
Kan utløse ny finanskrise
Forsker Roger Hammersland i Statistisk sentralbyrå (SSB) framholder at med krigen i Ukraina kan det tenkes at vi står overfor et fall på de internasjonale aksjemarkedene av en størrelsesorden som kan utløse ei ny finanskrise.
- Utviklingen i aksjemarkedene siden nyttår har vært preget av stor nervøsitet. Inntil urolighetene i Ukraina tok til, har dette hovedsakelig skjedd som følge av utsiktene til en nært forestående omlegging av pengepolitikken og renteøkning, sier Hammersland til DinSide.
- Det er forbundet større risiko med en for tidlig og sterk reversering av den ekspansive pengepolitikken enn ved en videreføring av nåværende politikk. Skulle sentralbankene trå for hardt og for tidlig på bremsepedalen, risikerer vi ikke bare å dempe innhentingen, men i tillegg å utløse en korreksjon i finansmarkedene som kan få store konsekvenser for realøkonomien, sier Hammersland videre.
SSB-forskeren mener at et sentralt spørsmål i forbindelse med å temme dagens tilløp til finansielle ubalanser og inflasjonspress, er om sentralbankene vil være i stand til å stramme inn pengepolitikken uten å sette den økonomiske oppgangen i fare - en problemstilling som har blitt enda mer aktualisert nå som krigen i Ukraina er i gang.

ASK-en kan være ubrukelig
- Det verste er usikkerheten
Skagen Fondene har opprettet en spørsmål-og-svar-tjeneste for fondssparere som nå er urolige og i tvil om de skal «sitte stille i båten» eller ta ut pengene de har satt i aksjer og fond.
Hvor lang sparehorisont må jeg påregne for at fall i fondsverdi hentes inn?
- Det er vanskelig å svare helt konkret på. Markedet er raskt ute med å prise inn usikkerhet i markedet, men når usikkerheten slår til, ser vi ofte at markedet stiger igjen etter relativt kort tid. Det verste for markedet er altså usikkerheten, ikke selve hendelsen, svarer Pål Bergskaug, direktør for formuesforvaltning i Skagen Fondene.
En annen kunde som har en sparehorisont på 20 år, får ros av Bergskaug for å ha en flott horisont som støttes ut historiske tendenser på aksjemarkedet.
- Sikre pengene dine
- Basert på horisonten ville jeg sågar vurdert å betrakte urolige markeder som en mulighet - det vil si kjøpe litt mer når aksjemarkedet opptrer urolig. Dessverre opplever vi at mange gjør motsatt, altså kjøper mer når himmelen er skyfri og fondskursen allerede har steget og motsatt, sier han.
Jeg trenger penger om cirka tre måneder for å delfinansiert en leilighet sammen med min sønn. Bør jeg ta ut penger nå?
- Tre måneder er en veldig kort sparehorisont i aksjefond. Du bør sterkt vurdere å sikre kapitalen du trenger for å finansiere boligkjøpet. Dette rådet gjelder imidlertid helt uavhengig av situasjonen i Ukraina, svarer Bergskaug til denne kunden.
Pengene er ikke tapt, ennå ...
Tvetenstrand i Storebrand minner om at pengene i fondet ditt ikke er tapt før du faktisk selger deg ut. Noen prøve å time markedet ved å selge seg ut på topp og kjøpe seg inn på bunn, men de færreste klarer det.
- Hvis du selger nå, risikerer du å tape penger du ikke trenger å tape. For å få best mulig avkastning på sparepengene dine, bør du derfor holde deg til planen din, så du også får med deg de gode dagene. Disse kommer som oftest tett på og like etter de dårlige, sier Tvetenstrand.