Ukraina-krigen

Sikre denne fonds­sparingen nå

Flere fondssparere brenner inne med mange spørsmål etter krigsutbruddet mellom Russland og Ukraina. Ekspertene råder deg til når du bør «sitte stille i båten» og når du bør ta ut fondspengene fortere enn svint.

MULIG FINANSKRISE: SSB-forsker mener vi kan stå overfor et fall på de internasjonale aksjemarkedene av en størrelsesorden som kan utløse ei ny finanskrise. Les mer om hva du bør gjøre med fondssparingen din nå. Foto: AP Photo/Michael Probst/NTB
MULIG FINANSKRISE: SSB-forsker mener vi kan stå overfor et fall på de internasjonale aksjemarkedene av en størrelsesorden som kan utløse ei ny finanskrise. Les mer om hva du bør gjøre med fondssparingen din nå. Foto: AP Photo/Michael Probst/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Sjekker du fondene dine nå, vil du trolig se at verdien er lavere enn den har vært. Selv om det er Russland, Ukraina og de nærmeste landene som påvirkes mest, må vi regne med at det vil være mer uroligheter på børsene i hele verden en periode framover, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand til DinSide.

- I forbindelse med tidligere kriger, har børsene ofte reagert brått og mye i starten, for så å komme relativt raskt tilbake igjen, fortsetter hun.

Lenger ned i saken kan du lese noen av spørsmålene Skagen Fondene har fått fra sine fondssparere de siste dagene.

Tenk langsiktig og kortsiktig

Derfor er Tvetenstrand tydelig på at fondssparere bør prøve å ikke handle i panikk og unngå å selge.

- Hold hodet kaldt og husk den opprinnelige planen du hadde da du startet sparingen. Når du skal spare i aksjer og aksjefond, er det viktig å ha et langsiktig mål med pengene, helst fem år eller mer, sier forbrukerøkonomen.

- I tillegg er det smart å ha en bufferkonto i bunn som kan dekke utgifter som kommer overraskende underveis.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer