Pensjon fra første krone

Sikrer deg titusener ekstra i pensjon

Dette påvirker pensjonen til alle arbeidstakere over 13 år, og betyr at én million flere nordmenn vil få rett til pensjonssparing fra første krone.

TREDELT: Pensjonen din er delt inn i tre deler, forklarer forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand. I saken under kan du lese om hva pensjon fra første kroner betyr for pensjonssparingen din. Video: Storebrand Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik kunne i begynnelsen av desember avsløre at regjeringen har besluttet å innføre pensjon fra første krone allerede fra 1. januar 2022.

- Det har vært kjent ei stund at pensjonssparing fra første krone skal innføres, men nå er det klart at dette innføres allerede på nyåret. Dette påvirker pensjonen til alle arbeidstagere over 13 år, og betyr at én million flere nordmenn vil få rett til pensjonssparing fra første krone fra jobben, forklarer forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand til DinSide.

I år var egen pensjonskonto (EPK) en av de største og viktigste nyhetene:

Vinnerne med pensjon fra første krone

Ifølge Tvetenstrand vil alle som ikke har sparing fra første krone i dag, dra nytte av ordningen.

- Mange små beløp med ekstra pensjonssparing vil vokse seg store over tid med rentes rente-effekten, slik at tida jobber for at pensjonen blir størst mulig, sier hun.

Likevel trekker forbrukerøkonomen fram noen som vinner mer enn andre med denne pensjonsnyheten:

  • De som tjener minst, vil merke størst forskjell. Tjener du 350 000 kroner i året, vil pensjonssparingen din fra arbeidsgiver øke med 44 prosent.
  • Videre beskriver LO pensjon fra første krone som et likestillingstiltak, fordi det er flest kvinner og deltidsansatte som ble rammet av de gamle reglene. Kvinner jobber oftere i bransjer som ikke har pensjon fra første krone i dag, og derfor vil flere kvinner nå vil få bedre pensjon. Kvinner er overrepresentert i yrker som har mindre gode pensjonsspareavtaler, så det er fortsatt like viktig for dem å sjekke hva de vil få i pensjon og om de har behov for å spare ekstra selv.

Så mye ekstra får du

Økonomisk rådgiver Eva Sørmo har tidligere i år forklart DinSide hvilket utslag de nye pensjonsreglene vil gi i kroner og øre:

  • Har du en årsinntekt på 400 000 kroner i dag med laveste sats for pensjonssparing hos arbeidsgiver, vil det bli satt av rundt 6000 kroner årlig i pensjon. Med den nye ordningen der det blir satt av fra første krone, vil det bli satt av 8000 kroner.
  • Tjener du 700 000 årlig med dagens minimumsordning, vil det bli satt av 11 972 kroner til pensjon, men dersom du har maksimumsordning, vil det med samme inntekt bli satt av cirka 49 000 kroner. Det vil si 37 000 kroner mer årlig!
  • For de som tjener mer enn 720 000 kroner kan arbeidsgiver sette av 25,1 prosent av lønn mellom 7,1 og 12 G. Dette vil utgjøre mye ekstra pensjon. Så, har du veldig god inntekt og en arbeidsgiver som setter av tilsvarende den beste ordningen, kan pensjonen vokse enormt hvert år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer