Sikrere å bruke bankkort

Du er uaktsom, sier bankene hvis bankkortet ditt blir misbrukt. Nå vil EU sette en stopper for dette. Dermed blir det mye tryggere å bruke bankkort.

Publisert
Sist oppdatert

Sikrere å bruke bankkort

 1. Sakset fra direktivet


Grunnen er EUs nye direktiv for fjernsalg av finansielle tjenester. Det vil redusere faren for å bli ruinert hvis kontoen blir tappet.

 • Du skal slippe egenandel på erstatningen hvis kortet blir misbrukt.
 • Er du "grovt uaktsom" med PIN-koden, må banken bevise dette.

  EØS-avtalen gjør at dette må tas inn i Finansavtaleloven, som Forbrukerrådet mener ikke gir deg som bankkortbruker gode nok rettigheter.

  Høy egenandel

  Sikrere å bruke bankkort

  - Norske banker kan ikke annet enn å akseptere endringene, som skal være gjennomført innen oktober 2004, sier Arnt Olaf Stillerud, juridisk rådgiver ved Forbrukerrådets sekretariat.


  I dag godtar ikke bankene at du skriver ned PIN-koden til kortet. Da oppfører du deg "grovt uaktsomt", og står svakt hvis kortet blir misbrukt.

  Har du ikke skrevet ned PIN-koden, er du bare litt uaktsom. Da slipper du med en egenandel på 800 kroner ved misbruk. Resten dekker banken. Er du grovt uaktsom, øker egenandelen til hele 8.000 kroner. Er kontoen tappet for mindre enn det, får du ikke et øre fra banken.

  Artikkelen fortsetter under reklamen.

  Over på kundene

  - På denne måten skyver bankene risikoen over på kundene. I slike saker er det dessuten svært vanskelig å få gjennomslag for klager i Bankklagenemnda, påpeker Stillerud.

  Bankene tar heller ikke hensyn til at minibankene i liten grad er skjermet for innsyn. Svindlere kan se hvilken kode du taster inn uten at du er uaktsom.

  Den norske Bank tolker teksten i direktivet noe annerledes enn Forbrukerrådet. Det gjelder særlig spørsmålet om egenandel. Der signaliserer banken dissens.

  Tolking

  - Det kan utvilsomt tolkes på flere måter. Antagelig vil det bli en sak for Banklovkommisjonen, som skal arbeide med å innlemme direktivet i Finansavtaleloven, sier Tore Dyrdahl, informasjonssjef i DnB. Han er ikke overbegeistret for Forbrukerrådet.

  - De har sin egen agenda. Det er ikke alt Forbrukerrådet sier og gjør som er like fornuftig, hevder Dyrdahl.

  Norges største bank er den eneste banken som i PIN-kodetvister saksøker kundene sine selv om de har fått medhold i Bankklagenemnda. Dyrdahl forsvarer dette.

  Sikrere å bruke bankkort


  Øke fri flyt

  - Vi er veldig glade for at vi har Bankklagenemnda. Men folk må gjøre det til en rutine å huske PIN-koden. Frykter de at noen bak dem i minibankkøen skal se koden, bør de be vedkommende holde avstand, sier Tore Dyrdahl.

  Årsaken til EUs initiativ er etter det DinSide erfarer at europeere handler mindre enn forventet over landegrensene. Direktivet skal gjøre det tryggere å handle og dermed øke fri flyt av varer og tjenester.

  EU-direktivet gjelder også kjøp av andre finansielle tjenester som nettbank, Internett- og telefonabonnement, forsikring, aksjer og aksjefond, men her vil konsekvensene for norsk lovverk bli små.

  Les utdrag fra direktivet

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer