Singel, asosial og usunn?

I dag er det alle singles dag. Slik får du et bedre liv som enslig.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rundt 800.000 over 18 år bor alene i Norge. Mange trives kanskje som plommen i egget, men statistikken viser at det ofte kan være tøffere å bo alene enn å bo sammen med noen.

Ifølge Statistisk sentralbyrås rapport Aleneboendes levekår som kom ut i 2006, er det færre aleneboere som vurderer helsa si som god, og særlig etter at de har blitt 30.

De som bor alene, røyker mer enn de som bor sammen med noen. Fedme og kraftig overvekt er mer utbredt blant aleneboere over 30 år og psykiske plager er nesten dobbelt så vanlig blant enslige som i befolkningen for øvrig.

Les også: Evig ungkar – ikke evig liv:

Single er like mye verd
- Veldig mange enslige har et bra liv og en god helse som ellers i befolkningen. Men det finnes en del helseproblemer blant de single som kanskje kan relateres til det å bo alene, bekrefter Randi Kvien, leder i Ensliges Landsforbund.

En viktig del av deres arbeid er å hjelpe folk til å akseptere at de er like mye verdt som andre, selv om de bor alene over tid.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Slik får du bedre selvtillit:

- Vi ønsker å hjelpe folk å se nye muligheter og inspirere single til å tørre å ta for seg det sosiale livet og hente fram ressursene sine, forklarer Kvien.

I kveld inviterer forbundet alle single til seminar under mottoet ”Begrensninger finnes kun i eget hode – muligheter likeså”.

Mange trives
Samlivsterapeut Åsa Rytter Evensen understreker at mange single trives med det livet de lever.

Les også: 15 gode grunner til å være singel:

- Det er stor forskjell på om man har vært gift, har barn og har funnet seg til rette med situasjonen som enslig, og om man ønsker seg en partner men aldri har funnet en. Det siste er trist, og vil sannsynligvis gå utover den generelle trivselen, sier Rytter Evensen.

Hun mener det er veldig viktig for single å opprettholde en vennekrets. Det å være glad i andre er nemlig godt både for den psykiske og fysiske helsa, påpeker hun. Og hvis man ønsker seg ut av singeltilværelsen, må man gjøre noe aktivt.

- Man kan ikke sitte hjemme og vente på at noen kommer flygende inn gjennom vinduet. Bli medlem av en forening eller gå turer i fjellet. Sørg for ikke å være en grå mus i mengden, men bli en interessant samtalepartner og se så godt ut som mulig, oppfordrer hun.

Slik lykkes du på sjekkemarkedet:

Dekk på bordet som singel
Det skal heller ikke så mange grep til for å leve litt sunnere som singel, ifølge Jeanette Roede i Grete Roede AS.

- De fleste synes det er bedre å spise sammen med noen, men det er viktig ikke å sluntre unna måltidene selv om man er singel. Gjør det heller til en hyggelig affære og dekk pent på bordet. Og hvorfor ikke slå seg sammen med andre single venner og danne en liten middagsklubb, spør hun.

Det trenger ikke nødvendigvis være dyrt å være singel heller. Det handler mer om bevissthet og å se mulighetene, mener Roede.

- Lettvint og raskt er ofte dyrere og mer usunt enn det som tar tid, sier hun og tipser blant annet om å lage litt større porsjoner når man først er i gang slik at noe kan fryses ned til senere.

Mer glede og overskudd
Roede legger til at bevegelse er nødvendig enten man er i den ene eller andre livssituasjonen.

- Ved å trene får man overskudd og føler seg lettere fin og flott. Det å trene kan også være en fin måte å møte andre på, dersom man er ute etter det, sier Roede.

Slik treffer du drømmetypen på trening:

Cathrine Søberg er coach og daglig leder i Ensliges Landsforbund og står bak kveldens seminar. Det handler om å se nye muligheter og om helse på både indre og ytre plan, forklarer hun.

- Du er hva du spiser og du er hva du tenker. Single vil ha mye glede av å finne veien videre gjennom kunsten å lede seg selv. De må hente fram egne ressurser for å få mer glede og overskudd i hverdagen, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer