Singellivet går på helsa løs

Enslige er mer ulykkelige, mer sykdomsutsatt og dør tidligere.

Forskning viser at psykiske plager er mer utbredt blant enslige enn i befolkningen for øvrig Foto: Colourbox
Forskning viser at psykiske plager er mer utbredt blant enslige enn i befolkningen for øvrig Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statistisk sentralbyrå serverer harde fakta om singeltilværelsen.

– Kort fortalt er det en lavere andel blant aleneboere som vurderer helsa si som god, og særlig etter at de har blitt 30 år. Tallene viser også at fedme, røyking og psykiske plager er mer utbredt blant enslige enn i befolkningen for øvrig. Det er en opphopning av sykdom, uførhet og tidlig død, spesielt blant enslige menn og særlig i senere faser av livet, sier Jorun Ingeborg Ramm, seniorrådgiver ved Statistisk sentralbyrå.

Les også: Ikke sykt å være singel

De kjenner seg begge igjen i Ramms beskrivelser. Men for den 22 år gamle ungkaren Jonas Hansen og alenemoren Grete Auglend (49) byr singeltilværelsen på ulike helsemessige utfordringer.

Etter at jusstudent Jonas Hansen (22) flyttet for seg selv har innholdet i kjøleskapet blitt sterkt redusert. Foto: Merete Korsberg Dalsbø
Etter at jusstudent Jonas Hansen (22) flyttet for seg selv har innholdet i kjøleskapet blitt sterkt redusert. Foto: Merete Korsberg Dalsbø Vis mer


Hjem til "grandisen"

For vel en måned siden flyttet Hansen for første gang ut hjemmefra og han har allerede følt mangelen av mors næringsrike kost på kroppen.

– Nå spiser jeg oftest kun ett måltid om dagen og "surfer" på det til jeg legger meg. Det hender at jeg får i meg frokost og kanskje noe junk til kvelds. Jeg gjør nok det stikk motsatte av det jeg bør gjøre, innrømmer jusstudenten.

Les også: Evig ungkar - langt fra evig liv

Ramm, som står bak rapporten "Aleneboendes levevilkår", tør ikke å konkludere med hva som gjør at enslige har dårligere helse, men mener manglende struktur kan være en medvirkende årsak.

– Det er vanskelig å vite om det å bo alene gir dårligere helse, eller om dårlig helse i utgangspunktet fører til at man bor alene. Statistikken vår kan ikke gi årsaksforklaringer. Vi antyder i rapporten at det å leve i parforhold gir større struktur i tilværelsen som kan være viktig for enkelte og at manglende regelmessighet og struktur kan gi et livsmønster som påvirker helsen negativt, sier Ramm.

Utgått melk, ei ketchupflaske, smør og et par pakker pålegg. Hansens kjøleskap er lite og magert.

– Så kostholdet ditt har blitt verre nå som du bor alene?

– Ja, det har nok det. Nå går det mye i ferdigpizza. Jeg får helt klart i meg færre næringsrike måltider etter at jeg flyttet for meg selv.

Musikeren har prioritert innkjøp av noen mektige høytalere, noe som har gått på beskostning av innholdet i kjøkkenhyllene.

– Når man bare har én kasserolle, er det begrenset hva man kan lage. Jeg tror ikke jeg har lagd noe mer avansert enn Fjordland siden jeg flyttet inn, sier Hansen.

Les også: Single menn gir blaffen

En kamp for pengene

En presset økonomi gjør at alenemamma Grete Auglend ikke har råd til annet enn et enkelt kosthold, likevel anser hun de psykiske belastningene som den største ulempen ved å være singel.

- Jeg tenker alltid på økonomien. På hvordan jeg skal klare å gi sønnen min det han trenger. Først og fremst handler det om å dekke hans behov. Mine tar jeg til slutt. Jeg har ikke økonomi til å dekke begges. Det er en evig kamp for å klare det økonomisk. Å ha penger til husleie, klær, mat og medisiner, sier Auglend.

Ifølge rapporten til Ramm er det dobbelt så mange aleneboere som har psykiske problemer sammenlignet med personer som bor i hushold med flere personer. Verst er de psykiske belastningene for aleneforsørgere.

– Forbruk av medikamenter som sovetabletter, beroligende medikamenter og antidepressiva er tilnærmet dobbelt så høy blant aleneboere over 30 år sammenlignet med personer i samme aldersgrupper som bor i hushold sammen med andre, sier Ramm.

- Jeg har følt en del bekymring i forhold til det å skulle klare meg alene på min inntekt. Periodevis har det gått ut over søvnen. Det er klart det går ut over livskvaliteten, sier Grete Auglend og innrømmer at hun savner tryggheten en partner gir, både økonomisk og emosjonelt.

- Jeg er snart 50 år og har jobbet fulltid hele livet. At jeg tjener for lite til å få banklån og skaffe oss et hjem føles som en ydmykelse. Ofte får jeg følelsen av å være "hjemløs". Det føles tungt å ikke ha økonomi til å kunne etablere en egen bolig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer