Sinnatagger får hjerteproblemer

Trodde du det bare var en myte? Nå er det bevist at sinte mennesker utvikler høyere blodtrykk og flere hjerteproblemer over tid.

Publisert
Sist oppdatert

Det er spesielt de unge sinnataggene som står i størst fare for å utvikle høyt blodtrykk tidlig.

Denne påstanden er kommet frem etter forskning på blodtrykk og aggresjon som er gjennomført av den amerikanske hjerteforeningen. De har fulgt 3.300 unge mennesker gjennom 15 år, alle var mellom 18 og 30 år gamle da undersøkelsen startet.

Dobbelt risiko
Forskerne ville måle utslagene av forskjellige personlighetstrekk og intervjuet deltakerne om deres konkurranseinstinkt, utålmodighet og fiendtlighet til andre mennesker.

Femten år etter starten av undersøkelsen var resultatene tydelige. De med størst utålmodighet og skepsis til sine medmennesker hadde nesten dobbelt så stor risiko for å utvikle høyt blodtrykk enn de mest avslappede i gruppen. Konkurranseinstinkt så ikke ut til å føre til forskjeller, det gjorde heller ikke kjønn, rase, utdannelse eller alder. Undersøkelsen er publisert i siste nummer av The Journal of the American Medical Association.

De amerikanske forskerne legger vekt på at det i tillegg til aggresjon også finnes andre risikofaktorer for utvikling av høyt blodtrykk. Selv om du er en avslappet karakter kan det lønne seg å se opp for alkoholmisbruk, overvekt og stillesitting om du vil unngå hjerteproblemene senere i livet.

Sjeldent blant unge
- Høyt blodtrykk er et sjeldent fenomen blant unge voksne. Men allikevel er denne alderen et kritisk tidspunkt for utvikling av høyt blodtrykk og hjerteproblemer senere i livet, sier den amerikanske forskeren Lijing Yan som har skrevet undersøkelsen.

Høyt blodtrykk kan over tid gi alvorlige skader på indre organer og dødelig hjertesvikt. Tilstanden rammer bare 3% av mennesker under 24 år men er et problem for to av tre over 70 år i den vestlige verden.

Mozon 22.10.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer