Sinte foreldre skjemmes

Mister du tålmodigheten med barna dine? Slik gjenvinner du kontrollen.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er absolutt lettere å miste tålmodigheten når man er stresset.


Det er fem minutter til du bare MÅ dra av gårde for å rekke jobben, og ennå har ikke minstemann fått på seg klærne, og langt mindre spist frokost. Samtidig har femåringen fått raserianfall og ligger på gulvet og hyler.

Er det lov å miste kontrollen og komme med et aldri så lite utbrudd da? Nei, mener mange foreldre, ifølge en svensk undersøkelse som ble publisert i fjor.

Liten tålmodighet og at de blir sinte på barna, er nemlig noe av det svenske foreldre skjemmes mest over, skriver nettstedet Alltombarn.

Les også: Sinnatagger tar bedre avgjørelser

Stiller urimelige krav

- Årsaken til dramaet er ofte stress. Det er absolutt lettere å miste tålmodigheten når man er stresset og kanskje enda mer når man lider av søvnmangel, noe mange småbarnsforeldre gjør, mener Giorgio Grossi, stressforsker og doktor i psykologi.

Når vi skjemmes over oppførselen vår, kan det være med på å lede oss i riktig retning. Problemet oppstår når vi ikke klarer å forandre det negative, men mister kontrollen gang på gang, ifølge Grossi.

Les også: Stresset? Ikke skyld på sjefen

Han oppfordrer foreldre til å spørre seg hvilke vurderinger man har om barneoppdragelse og hvorfor. Mange stiller ofte urimelige krav til seg selv, mener han.

- De vil være punktlige, prestere på jobben, være gode medmennesker, perfekte, lyttende tolerante og kjærlighetsfulle mødre, perfekte koner og fullblodselskerinner, sier Grossi til Alltombarn.

- Se lysglimtene

Neste punkt på planen er å sørge for at du får dekket de basale behovene dine. Søvn, mat og rekreasjon er alfa og omega for å få timene til å strekke til.

I stedet for å tenke kortsiktig og prøve å gjøre mest mulig på kortest mulig tid, bør du prioritere disse behovene like høyt som alt annet, understreker psykologen.

Les også: Søvnmangel kan være livsfarlig

Helt til slutt bør du slutte å fokusere på alt du ikke rekker og heller legge merke til alt du faktisk får tid til.

- Prøv å se lysglimtene i tilværelsen. Det minsker uroen og håpet kommer igjen, sier Grossi.

Tålmodighet er en dyd...

Synes du det er greit å miste tålmodigheten en gang i blant? (Avsluttet)
Ja, det er umulig å holde maska 24 timer i døgnet hele uka.(42%) 708
Hvis barnet er umulig, må det være lov å kjefte litt.(38%) 641
Nei, barna bør ikke få lide selv om foreldrene er trøtte og slitne.(21%) 350
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer