Sinte menn kan ha allergi

Har du en mann som stadig blir mer sint og irritabel? Kanskje er allergi årsaken. - Allergi kan oppstå i voksen alder. Trøtthet og irritabilitet er vanlige symptomer, særlig hos menn, sier lege Bernt Rognlien.

Publisert
Sist oppdatert

Man kan teste for en rekke allergiframkallende stoffer ved hjelp av hudtester. Pollenallergi og middallergi er de vanligste allergiene.

- Hvorfor slår allergi i enkelte tilfeller først ut i voksen alder?- Man må ha hatt en disposisjon for det. Hvis dette faller sammen med stress, infeksjoner og/eller store mengder allergiframkallende stoffer, for eksempel en kraftig pollensesong, kan det rett og slett bli for mye. Ved en luftveisinfeksjon vil slimhinnene lettere slippe inn allergiframkallende stoffer som pollen og husstøvmidd, og stress nedsetter immunforsvaret.

Er du disponert og får forkjølelse midt oppe i en stressende eksempel og en kraftig bjørkepollensesong, er det ikke rant om allergien plutselig slår ut, sier Rognlien.

- Hva er de viktigste symptomene?- Trøtthet først og fremst. Ikke sjelden reagerer særlig menn på trøttheten med å bli sinte og irritable i tillegg. Vanlige symptomer er dessuten snue og rennende øyne, utslett og astmalignende pustebesvær. Matvareallergi kan gi urolig mage etter måltider.

- Hva er de vanligste behandlingsmetodene?- Man bør teste seg for å se om det er flere allergiframkallende stoffer man reagerer på. Dernest er viktig å unngå og fjerne det som gir reaksjoner. Mot husstøvmidd kan man fjerne tepper på soverommet og bruke middtrekk på madrasser for eksempel. Man bør også unngå å skaffe seg husdyr. I tillegg finnes det forskjellige medisiner, først og fremst antihistaminer, samt kortison for lokal bruk i nesen, sier Rognlien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer