Frist for BSU og IPS

Siste frist: Få sparefradraget med på skattemeldingen

Én frist er allerede på torsdag, mens de øvrige har du ennå noen dager på å få med deg.

PENSJONSSPARING: Hvis du vil opprette IPS-konto og få med skattefradraget på skattemeldingen for 2019, bør du hive deg rundt. Foto: Eilin Lindvoll.
PENSJONSSPARING: Hvis du vil opprette IPS-konto og få med skattefradraget på skattemeldingen for 2019, bør du hive deg rundt. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du får utsatt skatt på innskuddene dine i individuell pensjonssparing (IPS), som du må betale tilbake når du begynner å få dine første IPS-utbetalinger.

Maksbeløpet du kan sette inn i IPS hvert år er på 40.000 kroner, og den utsatte skatten utgjør 22 prosent av innskuddet ditt i 2019.

Hvis du vil opprette IPS og få med deg skattefradragene på skattemeldingen for 2019, må du gjøre det ganske snart, for fristen nærmer seg.

Her er siste frist for opprettelse og innbetaling til IPS-konto hos noen av bankene:

  • DNB: Dersom du ønsker å spare i fond levert av eksterne fondstilbydere, er siste frist for innbetaling 19. desember. Fristen for å sette inn et beløp er 30. desember klokka 12.00.
  • Danske Bank: Siste frist for å overføre til IPS er 20 desember.
  • Storebrand: 27. desember er absolutt siste frist for opprettelse og innbetalinger dersom du har en løpende avtale hos dem. Det er et godt råd å gjøre alt slikt litt før absolutt siste frist, understreker banken overfor Dinside.no.
  • Sbanken: søndag 29. desember.
  • Sparebank 1: Fristen for å sette inn et beløp er 30. desember klokka 12.00.

BSU-fristen er litt lenger unna

Når det gjelder boligsparing for unge (BSU), har du ennå noen dager på deg.

DNB, Danske Bank, Nordea, Sbanken og Sparebank 1 har BSU-frist selveste nyttårsaften, tirsdag 31. desember.

Det er likevel lurt ikke å vente til aller siste time med å føre over, og helst gjøre det dagen før.

For å være sikker på at overføringen eller betalingen går igjennom før vi skriver 2020, er det lurt å gjennomføre den i god tid før klokka 14:00. Skal du føre over fra en annen bank, bør dette gjøres et par dager før fristen.

- Unngå skippertak

Spareøkonom Magnus Selven i Sbanken anbefaler deg, imidlertid, om ikke å vente til fristen nesten går ut før du setter inn beløp i BSU og IPS.

- For å unngå skippertakssparing rett før nyttår, kan det være lurt å sette opp faste månedlige trekk som går inn på en BSU-konto gjennom hele året. Det samme gjelder for IPS-sparing: Sett opp en fast spareavtale der kjøpene i fond skjer gjennom automatiske trekk og kjøp, måned etter måned, sier Selven til Dinside.no.

Perioden fra januar til mars preges ofte av vanskeligheter med å betale regningene hos flere forbrukere. I slike perioder det kjedelig å havne i en knipe, fordi pengene er låst fast i enten BSU eller IPS, begrunner han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer