Siste frist for å sjekke selvangivelsen

Ved midnatt går leveringsfristen ut.

Skal du levere selvangivelsen på papir, må denne poststemples meed dagens dato. På Altinn kan du levere frem til midnatt. Foto: Altinn.no
Skal du levere selvangivelsen på papir, må denne poststemples meed dagens dato. På Altinn kan du levere frem til midnatt. Foto: Altinn.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ved midnatt går fristen ut for å levere årets selvangivelse, og sikre seg alle fradrag man måtte ha krav på. Har du allerede levert, men er usikker på om du har gjort alle nødvendige endringer, er det fullt mulig å levere på nytt.

Selv om det ikke er leveringsplikt, bør du likevel gå gjennom punktene nøye, og sjekke om du kan ha krav på noen av følgende fradrag. Hvis ikke, er det store sjanser for at du snylter deg selv for penger du har krav på.

Selv om det var store problemer med Altinn da skatteoppgjøret kom i mars, forventer Skatteetaten at det skal gå smertefritt å levere selvangivelsen i dag.

– Det har ikke vært problemer knyttet til innlevering av selvangivelsen de siste årene. Vi følger innleveringen tett, og om det blir veldig høy trafikk er det lag inn en "venteplakat" som noen kan møte på. Dette er ingen feil, men et planlagt tiltak for å sikre at Altinn tåler pågangen, sier kommunikasjonsdirektør i Skattedirektoratet Astrid Bugge Mjærum til DinSide.

Sjekkliste for selvangivelsen

Er du usikker omkring utfyllingen av enkelte poster, kan du ringe Skatteetaten eller spørre dem direkte på Skatteetatens Facebook-side. I dag svarer de på henvendelser helt frem til midnatt.

Her kommer en oversikt over fradrag som svært mange kan tjene på å sjekke nærmere. Erfaringsmessig er det ikke alle fradrag som føres opp automatisk i den ferdigutfylte versjonen fra Skatteetaten.

Bolig

Du bør sjekke om boligens ligningsverdi virker rimelig. Virker likningsverdien for høy, er det enkelt å endre den. Spesielt om du har en bolig som avviker fra omkringliggende, eller om du eier bolig i utlandet, kan dette være aktuelt.

Bil og reiser:

I selvangivelsen fører man opp bilens ligningsverdi, som man finner ved å sjekke årsmodell og listepris den gang bilen var ny. Har du byttet bil, eller kjøpt en til bil, må du føre opp de nye tallene, som du finner hos Skatteetaten.

For de som har firmabil er det enkelte unntak fra reglene.

Husk også å føre opp reisefradraget, som gjelder uansett transportmiddel for reiser til og fra jobb. Har du lenger reisevei enn 40 kilometer tur/retur, vil du få fradrag. Og - det gjelder til og med om du sitter på med kona eller naboen til jobb.

Samboer eller gift?

Rentefradraget er en av postene det er spesielt viktig å sjekke. Ikke minst gjelder dette samboere.

Alle som giftet seg etter 31. oktober 2010 bør være klar over at de ikke regnes som skattemessige ektefeller - og derfor heller ikke lignes. Sjekk om det lønner seg for dere å be om felles ligning.

Dessuten bør alle dobbeltsjekke at de står oppført i riktig skatteklasse. Og det gjelder ikke bare de som er gift.

Feil skatteklasse kan nemlig gjøre at du går glipp av 12.208 kroner.

Barn:

Du har krav på foreldrefradrag på 25.000 for ett barn og inntil 15.0000 for hvert ytterligere barn, for utgifter til pass av barn, som barnehage, dagmamma eller SFO.

Disse utgiftene føres i post 3.2.10. Sjekk at de er riktige, selv om de er ferdigutfylt!

Det mange ikke er klar over, er at du dessuten kan du få ekstra fradrag om du må kjøre omvei ved levering og henting i barnehagen.

Sykdom:

Har du hatt store utgifter på grunn av sykdom, er det ekstra viktig å søke om særfradrag i år. Fra og med neste år fases nemlig særfradraget ut.

Særfradraget føres i post post 3.5.4 og gjelder dokumenterte merutgifter på grunn av sykdom på minst 9.180 kroner.

Tilleggsopplysninger:

I post 5.0 kan du komme med forklaringer til andre poster, begrunne endringer eller forklare hvorfor du mener du skal liknes i en annen skatteklasse.

Er du i tvil om en post, bør du heller føre den inn under tilleggsopplysninger, og komme med beskrivende opplysninger, oppfordrer Skattebetalerforeningen.

I Altinn kan du sjekke ny beregning av skatteoppgjøret etter å ha fylt ut endringene. Har du penger tilgode, betaler Skatteetaten ut skattepenger fra og med 25. juni. Deretter vil skatteoppgjøret sendes ut ukentlig, med et opphold midt på sommeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer