Siste nytt på svindelfronten

Lotteri, aksjer, valutaspekulasjon og Internett er kjeltringenes snarvei til rikdom.

Publisert
Sist oppdatert

Bedragernes beste triks

 1. Siste nytt på svindelfronten


Investeringsbedrageri

High Yeld Investment fraud, Prime Bank Fraud eller Advance Fee Fraud er beslektede typer bedragerier som har gitt svindlerne stor avkastning. I USA antas det at investorer har tapt til sammen ti milliarder dollar de siste årene. Hensikten er å lure investorer til å betale ut penger, og metodikken er tilsynelatende elegant: Man henter fram navnene til store institusjoner av typen verdensbanken eller den amerikanske sentralbanken og legger fram garantier som angivelig stammer fra de solide finansinstitusjonene. Men metodikken har huller som burde få varselslampene til å plinge kraftig hos de fleste investeringskåte: De potensielle ofrene blir bedt om å ikke prate med noen om investeringsprosjektene, ei heller kontakte bankene eller finansinstitusjonene som brukes som agn. Dette begrunnes med at penger kan gå tapt eller at det dreier som spesielle prosjekter. Målet er selvsagt å få offeret til å ikke sjekke opplysningene han får.

Pengene bes utbetalt på forhånd og bedragerne oppgir at pengene er helt trygge: De er nemlig plassert i blocked fund account.

Ofte er også bedragerne såpass smarte at de gjerne betaler ut noe avkastning. Hensikten er selvsagt å få deg til å utbetale mer penger.

Aksjeinvesteringer

- Selskapet skal på børsen, og du kan tjene på å kjøpe aksjer nå.

Sier bedrageren. I mai i år ble det kjent at 268 nordmenn var blitt lurt til å investere til sammen 30 millioner kroner i aksjer. Tilbudene om å handle aksjer i AdRentacar Spantel og Idigi og flere andre, kom via Internett og telefon. Politiet mener det er de samme personene som står bak alle svindelforretningene, og disse kommer fra USA, Spania og Saudi-Arabia.

Flere har også blitt lurt flere ganger: Når den håpefulle aksjekjøperen ønsker å selge ut, blir hun bedt om å betale 7,5 prosent i amerikansk selskapsskatt. Pengene går rett til bedragerne.

Valuta- og råvarehandelbedragerier

1.400 investorer fra 14 land, Norge inkludert, tapte for en tid tilbake siden vel 105 millioner dollar på valutahandelbedrageri. Komplottet er enkelt: Ofrene forledes til å sende penger som angivelig skal brukes til valuta- eller oljespekulasjon, og ofrene får opplyst at en såkalt stop loss order skal forhindre tap. Når svindlerne har mottatt pengene, får du tilsendt gjeve kontoutskrifter som viser at du allerede har fått gevinst på pengene du har gitt. Kanskje blir du glad over denne nyheten, men hensikten er å få deg til å til å gi fra deg enda mer penger. Økokrim opplyser at de jevnlig mottar henvendelser fra nordmenn som mener seg svindlet på denne måten.

Nigeria-svindelen

Kjeltringene har for lengst sett at Internett er et nyttig medium for å tilegne seg kjappe penger. Den såkalte Nigeria-svindelen har lenge versert over e-postservere i hele vesten. Bedragerne utgir seg for å være statlig ansatte, prinser eller som nylig – sønn av Liberias avgåtte presiden Charles Taylor. Mennene trenger hjelp til å frakte penger, smykker eller gull ut av landet og du oppgis som å være en fortrolig. Kan du være så snill å stille din konto tilgjengelig for noen millioner dollar?

De som har begitt seg ut på nigerianske pengeeventyr har erfart at det alltid oppstår problemer når pengene skal overføres: En tjenestemann må bestikkes eller en advokatregning må betales, og disse utgiftene er det bare du som kan betale. Flere har betalt penger til bedragerne og noen har endog reist til Afrika i den hensikt å treffe bedragerne.

I det siste har også USA, Storbritannia og Afghanistan blitt brukt i denne typen svindel.

Den store feriegevinsten

Også i sommer har flere fått e-poster eller klikket på pop-ups hvor det står at en kan vinne en reise til Disney World eller cruise. Deretter blir du bedt om å ringe, alternativt ringt opp, og på telefonen får du beskjed om at du og hele familien har vunnet et opphold på en resort i Miami eller i California. Du må kun betale et gebyr på 2.000 kroner, vennligst oppgi kontonummeret ditt.

Dette er forøvrig en gjenganger; DinSide har allerede advart mot denne typen reisesvindel i flere år.

Den fete premien

De fleste av oss drømmer om den fete lotteripremien. Og noen trodde et øyeblikk at drømmen var gått i oppfyllelse for via e-post var den utvalgte underrettet om at 500.000 dollar var underveis. Det eneste som manglet før pengene stod på konto var at et overføringsgebyr på cirka 3.000 dollar eller tilsvarende, ble betalt.

Økokrim advarer mot følgende lotteributikker:

 • Werken bij de Lotto, administreres fra Nederland, politiet antar at nigerianere står bak bløffen.

 • Euro-Afro American Sweepstake Lottery, adminisreres via Senegal av nigerianere.

 • Alpha Lottery International, ukjent opphavsland, men det antas at nigerianere står bak dette lotteriet.

 • Diamond Lotto South Afrika, administreres fra Johannesburg

 • Crystal Lottery International

 • Group Lotto International/Prize Award Dept.

 • Suncoastlott.org, administreres fra Sør-Afrika.
 • Tilbake til innledningsartikkelen
 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer