Siste tango for rentefradraget?

KOMMENTAR: SV-representanter og økonomiprofessorer taler for samme sak, og resten av verden har allerede gått i samme retning. Nå går diskusjonen om rentefradragets levetid for fullt i maktens korridorer.

Elisabeth Realfsen er journalist i DinSide Økonomi
Elisabeth Realfsen er journalist i DinSide Økonomi Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KOMMENTAR: Vi har lenge følt oss ensomme, som har sett en viss fornuft i tanken på å redusere eller fjerne rentefradraget - i alle fall "med små og ikke hyppige skritt". Nå viser det seg at både stortingsrepresentanter og byråkrater tenker på saken.

Da økonomiprofessor Terje Hansen ved NHH kom med sitt utspill om å fjerne rentefradraget i juni i fjor, mente vi at dette var en konstruktiv måte å få bukt med både veksten i husholdningenes låneopptak og boligprisgaloppen, som bekymrer mange - ikke minst unge i etableringsfasen.

Senest i uken som gikk, oppga sentralbanken nettopp boligpriser og gjeldsgalopp som del av begrunnelsen for å øke renten med 0,25 prosent.

Å redusere husholdningenes rentefradrag ville være et målrettet virkemiddel, som i liten grad ville forringe levekårene for konkurranseutsatte virksomheter. Sistnevnte må, både nå og fremover, belage seg på knallhard konkurranse fra lavkostland som India og Kina, og har mer enn store nok bekymringer allerede, uten høy rente og påfølgende sterk kronekurs.

Derfor har vi ment at en reduksjon i rentefradraget kan bidra til å redusere husholdningenes låneopptak, uten at det går ut over norsk næringsliv på samme måte som generelle renteøkninger. Det er slett ikke mange som har sagt seg enige i dette.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer