Sitt stille i båten

Går du ut og inn i fond, kan det bli dyrt.

Ta det med ro og nyt kaffen. Vi overlever også denne krisen. Foto: colourbox.com
Ta det med ro og nyt kaffen. Vi overlever også denne krisen. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
At børsen faller med 30 prosent, betyr ikke at aktiviteten i økonomien faller med det samme.Øystein Dørum, DnB NOR


Med finanskrisen over oss er det fare for at panikken brer seg og folk begynner å selge seg ut av aksjefondene. Det er antakelig det dummeste du kan gjøre.

Men nordmenn liker ikke risiko. Bare én av ti nordmenn vil ha mer enn moderat risiko for sine sparepenger, og seks av ti nordmenn er ikke villige til å ta mer enn liten risiko med sparepengene sine. Tre vil ha moderat, og bare én av ti vil ha høyere risiko, skriver Aftenposten i dag.

- At børsen faller med 30 prosent, betyr ikke at aktiviteten i økonomien faller med det samme. På lengre sikt vil vi ha økonomisk vekst, sa Øystein Dørum i DnB NOR på NRK-nyhetene i morges.

Ekspertenes sparetips

 • Bestem deg for mål og risikovilje, og stå ved beslutningen også i urolige tider. Unngså å selge eller flytte alt på én gang.
 • Søk informasjon fra uavhengige kilder og flere leverandører.
 • Les bruksanvisningen til spareproduktet, og hold deg oppdatert.
 • Gå gradvis inni sparingen, og selg deg gradvis ut når spareperioden går mot slutten. Det er eneste garanti mot å kjøpe på topp og selge på bunn.
 • Spar mest i fond over lang tid, slik at du får bedre avkastning enn bankrente.
 • Spar også noe på bankkonto, slik at du kan ta ut et større beløp ved uforutsette hendelser.
 • Høyere risiko bør de fleste kun bruke for å krydre porteføljen. (Kilde: Aftenposten)
 • Derfor skal du sitte stille i båten og ikke begynne å selge deg ut nå.

  - Dessverre er det mange som ikke klarer å sitte rolig, og ender med å kjøpe på topp og selge på bunn, sier forbrukerøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand til Aftenposten.

  Nordmenn trekker seg ut for tidlig

  Bedre alternativer

  Sparer du i fond, bør du ikke få panikk, men la pengene stå, men hvis du ikke allerede er en fondssparer, kan det hende du skal vurdere andre alternativer.

  Vi har tidligere skrevet om fondsfellesparing

  En undersøkelse gjennomført av Adresseavisen tidligere i år viste at bare 4 av 11 fond har gjort det bedre enn markedet de siste 15 årene.

  Professor Thore Johnsen ved Institutt for foretaksøkonomi ved Handelshøgksolen i Bergen mener at dette resultatet er helt etter teorien:

  - En representativ forvalter kan ikke slå en indeks eller markedet. Det koster å forvalte, og forvalteren skal ha penger selv om han gjør det dårlig. Man skal spare billig og i et fond som ikke koster noe, et såkalt indeksfond.

  Da nobelprisvinner og økonom Joseph Stiglitz besøkte Oslo i august, la han ikke skjul på indeksfondenes fordeler og mente det var enkelt å identifisere hovedgrunnen til at disse fondene ikke er mer populære:

  - Indeksfondene er billige fond som gir lite penger tilbake til forvalterne.

  Foretrekker du banksparing? Her er dagens beste innskuddsrenter

  Invester i bolig

  Rågiver Bjørnar Eilertsen i Forbrukerrådet ber forbrukerne være oppmerksomme på hvor mye fondsforvalterne tar seg betalt. Han sier til Aftenposten at han tror mange bevisst velger å spare i bolig.

  - Man forvalter den selv, og det er en sparing som gir tak over hodet. Nordmenn er kongene av oppussing , og det er jo forvaltning og verdiutvikling av sparingen din. Men det koster ikke to prosent årlig i honorarer.

  Nå kan du gjøre et boligkupp

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer