- Sjampo kan skade ufødte barn

Et konserveringsmiddel som er vanlig å bruke i sjampo og andre kosmetikkprodukter kan skade nervesystemet til barn i mors mage, sier forskere.

Publisert
Sist oppdatert

Ny forskning stiller spørsmålstegn ved sikkerheten av et konserveringsmiddel som er vanlig i sjampo og andre kosmetikkprodukter. Men industrien sier det er bevist at stoffet er sikkert gjennom mange års bruk.

I laboratoriestudier hindret det bakteriedrepende stoffet methylisothiazolinone (MIT) veksten av uutviklede nerveceller fra rotter. Men forskerne sier de tidlige resultatene tyder på at eksponering for MIT over tid, eller eksponering for høye konsentrasjoner av stoffet, kan skade nervesystemet.

Den viktigste mulige bekymringen er at gravide kvinner som blir eksponert for høye doser av MIT på jobben kan skade fosteret, mener forskningsleder Elias Aizenman fra University of Pittsburgh School of Medicine. Stoffet er mye brukt i forskjellig industri.

- Hvis resultatene kan settes i sammenheng med hemmet utvikling av nervesystemet hos folk, kan risikoen for en gravid kvinnes ufødte barn som blir eksponert for stoffet i konsentrert form være betydelig, sier han til nettsiden WebMD.

En annen bekymring er at eksponering på jobben eller jevnlig bruk av komersielle produkter som inneholder MIT kan utløse nervesykdommer som Parkinsons og Alzheimers. Aizenman er rask til å understreke at det ikke er noen direkte bevis som setter MIT i sammenheng med disse sykdommene, men mener studier på levende dyr er nødvendig for å undersøke risikoen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer