Sjanse for ny renteøkning

Sjansen for en ny renteøkning økte etter at det ble kjent at prisene i fjor steg mer enn ventet.

Publisert
Sist oppdatert

Inflasjonstallene fra Statistisk sentralbyrå torsdag overrasket analytikerne.

Tolvmånedersveksten for konsumprisindeksen (KPI) fra desember 2006 til desember 2007 ble på 2,8 prosent.

Justert for avgiftsendringer og energivarer, steg kjerneinflasjonen (KPI-JAE) med 1,8 prosent de siste tolv månedene.

Sterk krone gir rekordbillige klær

- Mottas med applaus

Prisene har økt lite i år - men mer enn ventet, så analytikere spår nye rentehopp i 2008. Illulstrasjonsfoto: iStockphoto.com
Prisene har økt lite i år - men mer enn ventet, så analytikere spår nye rentehopp i 2008. Illulstrasjonsfoto: iStockphoto.com Vis mer


- Tallene gir oss nok et argument for at rentetoppen ikke er nådd i Norge. Regn med minst en renteøkning på 0,25 prosent i løpet av våren, sier sjeføkonom Øystein Dørum.

Han sier at årene med for lav rente og høy økonomisk vekst begynner å betale seg, og tror at tallene for prisstigningen vil bli mottatt med applaus i Norges Bank.

Nordeas sjeføkonom, Erik Bruce, tror ikke at Norges Bank vil sette opp styringsrenta på sitt rentemøte i slutten av januar, men mener også at tallene for prisstigningen øker mulighetene for en renteøkning senere i år.

- Det er mulig prisstigningen vil øke mer enn det Norges Bank har forutsett for januar, og da er det enda mer sannsynlig at renta vil bli satt opp, sier Bruce.

Din økonomi i 2008

Vedlikehold

Det har vært stor prisøkning på produkter til vedlikehold og reparasjon av boliger det siste året, med en økning på 8,7 prosent.

- Har du prøvd å få tak i en elektriker i det siste? Hva gjør man nå etterspørselen overstiger tilbudet? Da må prisen opp for å klarere markedet, forklarer Øystein Dørum.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer