Ferieavvikling

Sjefen kan bestemme over ferien din

… men du kan bestemme en del som ansatt også. Vi forklarer noen av ferielovens vanligste misforståelser.

HJELP, JEG SKAL PÅ FERIE: Både påske- og sommerferien er like om hjørnet. Men hvor mye kan du som ansatt egentlig bestemme over ferien din? Foto: Shutterstock/NTB
HJELP, JEG SKAL PÅ FERIE: Både påske- og sommerferien er like om hjørnet. Men hvor mye kan du som ansatt egentlig bestemme over ferien din? Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sola varmer og dagene blir lenger - dette er sikre tegn på at våren og sommeren er i anmarsj, noe som også betyr at fridagene og ferieukene nærmer seg.

Først kommer påskeferien, som kanskje skal tilbringes på fjellet eller i sørlige strøk, og deretter planlegger du gjerne å nyte late sommerdager i Norge eller utenlands.

Men kan du ta ferie fra jobben når du vil, og hvordan er egentlig reglene for offentlige fridager og helligdager når du skal registrere feriedager?

Ferieplasseringen sjefen bestemmer

Ifølge Hans Gjermund Gauslaa, juridisk rådgiver innenfor HR og ledelse i Simployer, er det flere vanlige misforståelser når det gjelder ferieavvikling.

Det følger av ferieloven at arbeidstaker kan kreve å få avvikle tre sammenhengende ferieuker mellom 1. juni til og 30. september, men dersom arbeidsgiver og arbeidstaker ikke blir enige om plasseringen av disse tre ukene, er det arbeidsgiver som har «siste ordet», skriver Gauslaa, og fortsetter:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer