Sykmelding

Sjefen kan nekte deg å være syk

Det er flere tilfeller hvor arbeidsgiver kan bestride sykmeldingen en ansatt legger på bordet. Sjefen kan koble inn Nav og hele prosessen kan bli langdryg.

«SYK»: En del arbeidsgivere kan nok mistenke at sykmeldingen til en ansatt ikke er helt berettiget. Foto: Embla Augusta Hjort-Larsen
«SYK»: En del arbeidsgivere kan nok mistenke at sykmeldingen til en ansatt ikke er helt berettiget. Foto: Embla Augusta Hjort-Larsen Vis mer
Publisert

Ja, det er faktisk slik at selv om du har fått en sykmelding fra legen din, kan sjefen på jobben bestride denne.

Dette er nedfelt i folketrygdlovens paragraf 8-4, og her står det at arbeidstaker være arbeidsufør på grunn av en funksjonsnedsettelse som klart skyldes sykdom eller skade, for å ha rett til sykepenger fra arbeidsgiver, skriver trygderettsrådgiver Jørgen Brostrøm i Simployer.

«Bestiller» sykmelding

Stort sett er det sånn at når det først ligger en sykmelding på bordet, er vilkårene om arbeidsuførhet oppfylt.

Det kan imidlertid være omstendigheter rundt sykmeldingen eller hendelser i sykmeldingsperioden som er av en slik art at det medisinske grunnlaget for sykmeldingen kan trekkes i tvil, ifølge trygderettsrådgiveren.

I et debattinnlegg i Aftenposten nylig, skriver lege Maria Due at hun har rundt 20 pasientkonsultasjoner daglig, og opptil fem av disse handler om sykmeldinger.

«Sykmeldingene blir så godt som aldri et tema fordi jeg som lege finner grunnlag for det. I nærmest samtlige tilfeller er det pasienten som tar det opp og ber meg skrive ut, for ikke å si «bestiller», en sykmelding», forteller den nyutdannede legen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.