Facebook-annonser

Sjekk alltid disse prisene

Produktene det reklameres for kan ofte virke nyttige nok, men ta en liten sjekk av prisene før du eventuelt slår til. Du kan nemlig risikere å betale altfor mye, viser vår sjekk.

FRISTENDE: 50 prosent avslag, men kun i dag, bedyrer selgeren. Det er ikke dermed sagt at prisen er lav, viser vår lille undersøkelse. Foto: Pål J Pollen
FRISTENDE: 50 prosent avslag, men kun i dag, bedyrer selgeren. Det er ikke dermed sagt at prisen er lav, viser vår lille undersøkelse. Foto: Pål J Pollen Vis mer
Publisert

Har du fått med deg vår serie Dagens kinaprodukt? Der har vi testet og omtalt en rekke produkter som vi har kjøpt fra Ebay, Dealextreme, Wish og andre markedsplasser på det store internettet.

Serien har i flere år vært svært godt lest. Det skyldes i stor grad den mye omtalte toll- og avgiftsgrensa på 350-kroner, og nordmenns enorme apetitt for billige duppeditter fra fjerne himmelstrøk.

Men la det nå være sagt med én gang: Du får ofte det du betaler for. Kvaliteten på billigproduktene, i hvert fall mye av det vi har kjøpt inn til serien, er i beste fall diskutabel.

En annen erfaring vi har gjort oss, er at det ikke er uten betydning hvilken kanal du velger å handle fra. I hvert fall ikke hvis du er opptatt av best mulig deal.

Oppdaget ved en tilfeldighet

Foranledningen til denne saken var at et av produktene redaksjonen hadde kjøpt billig på Ebay, plutselig dukket opp i en annonse i Facebook-feeden vår. Leverandøren hevdet at produktet var på tilbud i en begrenset periode.

Problemet var bare at den oppgitte tilbudsprisen var LANGT høyere enn det vi betalte for produktet hos en forhandler på Ebay, og den oppgitte førprisen virket helt usannsynlig.

Noe senere opplevde vi det samme, og bestemte oss derfor å gå litt mer systematisk til verks. Det tok ikke lang tid før vi hadde kommet til en konklusjon.

Det viste seg nemlig at mange av «tilbudene» fra utenlandske leverandører som dukket opp som sponsede innlegg i Facebook-feeden vår, i praksis var temmelig dårlige - sett i forhold til andre markedsplasser.

Her har du noen eksempler:

#1 Pocket Guitar med skjerm

Annonsen har dukket opp i Facebook-feeden vår flere ganger den siste tiden, merket med teksten «50% off today only». Klikker du deg inn, får du vite at det faktisk er snakk om 60 prosent avslag - førpris 95,99 dollar (819 kroner) - tilbudspris 38,95 dollar (333 kroner).

DYRT: Her er annonsen fra Facebook-feeden. (Skjermdump)
DYRT: Her er annonsen fra Facebook-feeden. (Skjermdump) Vis mer

Det høres jo ut som en kjempedeal? Helt til du søker opp samme produkt på Ebay, kanskje. Der finner du tilsynelatende samme lommegitar hos en rekke forhandlere, annonsene inneholder til og med flere av de samme produktbildene.

Pris hos forhandleren vi har plukket ut er 20,39 dollar, eller 174,32 kroner etter dagens kurs. Det er nesten halv pris av tilbudsprisen hos den andre leverandøren.

BILLIG: Og her er annonsen fra forhandleren på Ebay. (Skjermdump)
BILLIG: Og her er annonsen fra forhandleren på Ebay. (Skjermdump) Vis mer

For ordens skyld: Fraktkostnadene var inkludert fra begge leverandører.

#2 Premium BBQ Grill Mat

Dette produktet ser jo kjempenyttig ut. Du legger matten på grillen og maten oppå matten. Ingenting fester seg og matten kan brukes om og om igjen. Da er vel ikke 128 kroner så ille for én matte, når fraktkostnadene er inkludert i prisen?

DYRT: Her er annonsen fra Facebook-feeden. (Skjermdump)
DYRT: Her er annonsen fra Facebook-feeden. (Skjermdump) Vis mer

Jo - for på Ebay fant vi tilsynelatende samme produkt (også her er samme produktbilder benyttet), bare at da var prisen 34,11 kroner - for TO matter (42,66 kroner om du ønsker den største utgaven). Da får det være greit at det tillegges en fraktpris på 6,75 kroner.

BILLIG: Her er annonsen fra leverandøren på Ebay. (Skjermdump)
BILLIG: Her er annonsen fra leverandøren på Ebay. (Skjermdump) Vis mer

#3 Shape Contour Gauge Duplicator

Verktøyet ser jo smart ut - og hjelper deg når du for eksempel skal lage nøyaktige kutt i bordplanker rundt rør og lignende. Tilbudspris i Facebook-annonse er 36,99 dollar for versjonen på 25 centimeter (315 kroner) - men obs obs! Prisen gjelder bare i dag.

DYRT: Her er annonsen fra Facebook-feeden. (Skjermdump)
DYRT: Her er annonsen fra Facebook-feeden. (Skjermdump) Vis mer

Du bør også være obs på lurendreierier.

På Ebay fant vi haugevis av forhandlere av tilsynelatende samme produktet, også her illustrert med mange av de samme bildene som i annonsen på Facebook. Vi fant en forhandler som solgte produktet for 116,10 kroner, og da lette vi ikke særlig lenge.

Frakten var inkludert i begge tilfellene.

BILLIG: Her er annonsen fra leverandøren på Ebay. (Skjermdump)
BILLIG: Her er annonsen fra leverandøren på Ebay. (Skjermdump) Vis mer

Forsvinner snart

Ordningen med toll- og avgiftsfritak på import av varer til under 350 kroner, er for øvrig inne i sine siste måneder. Fra nyttår er det nemlig slutt på å handle momsfritt fra utlandet.

Skal du handle billigprodukter fra utlandet, bør du med andre ord gjøre det i år. Men sørg for å ta en liten prissjekk hos flere forhandlere før du slår til. Det kan det altså være mye å spare på.

Les mer om endringene i momsgrensa i saken under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer