Sjekk barna denne uken

Skolestart betyr lus. - Bli med i et krafttak mot hodelus.

Husk at hodelusen ikke forsvinner av seg selv når de først har etablert seg i barnets hår.  Foto: Science Photo Library
Husk at hodelusen ikke forsvinner av seg selv når de først har etablert seg i barnets hår. Foto: Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle barnehagebarn og skolebarn bør sjekkes for lus nå rett før skolestart. Hodelus er blitt et irriterende og vanlig problem i skoler og barnehager, og sommermånedene er intet unntak, melder Apotek 1.

Har du luseangst?

- Hvis alle foreldre sørger for å sjekke barna nå før skoler og barnehager åpner igjen, kan vi kanskje få en tilnærmet lusefri start på skoleåret. Des flere barn som er lusefrie når skolen og barnehagene starter i august, jo bedre, sier kjededirektør og farmasøyt Margrethe Sunde, i en pressemelding.

Hun deler oppskriften på hvordan man finner og fjerner lus og luseegg.

Tilbyr ti kroner lusa

Slik sjekker du

- Bruk en fintagget kam. Vær ekstra nøye rundt ørene, i nakken og oppover mot issen hvor det er vanligst å finne egg og lus. En grundig sjekk bør ta minst 15 minutter. Bruk gjerne tiden når barna sitter og ser på Barne-TV til å ta en sjekk eller inngå en "deal" med saftig premiering for de litt større barna, oppfordrer Sunde.

Ny lynkur mot hodelus

Når du og barna er klare for en sjekk, går du fram slik:

  • Legg et hvitt håndkle over skuldrene. Lus som faller ned på håndkleet, blir da lettere å oppdage. Luseegg kan sitte fast nederst på hårstrå som faller av.
  • Fukt håret godt, og bruk gjerne litt hårbalsam for å lette greingen.
  • Gre håret systematisk til hele hodet er gjennomgått, med rolige tak fra innerst ved hårfestet og helt ut i hårets lengde. Lusene vil falle ned på håndkleet eller klebes til kammen.
  • Undersøk både håndkleet og kammen underveis for lus og egg.
  • Dersom du finner lus eller egg - bruk lusemiddel umiddelbart.
  • Håndkleet og kammen må vaskes ved 60 grader eller fryses ned ved minimum -20 grader i minst fire timer for å drepe lus og egg. Det er viktig at dette gjøres mellom hver kjemming.

Vanskelig å sjekke de minste

Men hvordan skal man gå fram hos de aller minste, som ikke klarer å sitte stille i mer enn ett sekund av gangen?

- Foreldre kjenner nok sitt barn best og kan tenke kreativt rundt dette – for noen barn er det best å gjøre det mens de er opplagt på dagtid og for eksempel sitter og tegner, mens andre sitter mest i ro mens de er trøtte – og for eksempel ser på Barne TV eller en film, sier fagsjef Christine Frigaard til DinSide Helse.

- Erfaringsmessig må jeg vel si at 1,5–2,5 år er den vanskeligste barnegruppen å overtale til å sitte stille hvis de ikke vil. Da er det kanskje bedre å ta en sjekk mens de sover, hvis det lar seg gjøre, eller sjekke oftere, men kortere.

Uansett alder er det nok lurt å fortelle dem i forkant hva man skal gjøre, hvorfor og hva du forventer at barnet skal gjøre, legger hun til.

Husk at hodelusen ikke forsvinner av seg selv når de først har etablert seg i barnets hår.

Får du ikke tatt rotta på lusa? Den kan være resistent

Smittsomt

Hodelus smitter raskt over til andre familiemedlemmer og venner ved nær lek. Finner man lus eller luseegg bør derfor hele familien undersøkes, og sengetøy bør vaskes og skiftes. Venner bør også informeres slik at de kan undersøkes.

Like viktig er det at det kun er personer som har hodelus, som behandles med lusemidler. Dette er for å unngå resistens mot midlene.

- Hvis alle foreldre er påpasselige med å oppdage og fjerne hodelus før barna sendes tilbake på skolen eller i barnehagen slipper man forhåpentligvis at lusealarmen går. Så oppfordringen er klar - sjekk nå og bli med i et krafttak mot lus, sier Sunde avslutningsvis.

Ifølge Folkehelseinstituttet har hodelusen en langstrakt kroppsform og er 2-3 mm lang som voksen. I de fleste tilfeller er lusebestanden per hode 1-10 lus, 11-100 lus er vanlig, mens over 100 er sjelden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer