Sjekk biffens CO2-avtrykk

Hvor mye utslipp medfører dagens middag? Nå kan du klikke og se nøyaktig hvordan din middag påvirker klimagassutslippet.

Publisert
Sist oppdatert
Produksjonen av en kilo biff tilsvarer 147,95 kilometer bilkjøring.

Bilkjøring blir gjerne den stygge ulven hva gjelder utslipp av CO2, men er det så enkelt at du bare kan kutte ned forbruket av drivstoff, så er du klarert som miljøforkjemper?

Grønn Hverdag har i samarbeid med Fremtiden i våre hender laget en klimamerkeordning som forteller deg nøyaktig hvor mye biffen, fisken eller sofaen din har kostet i CO2-utslipp.

I den splitter nye databasen er det i dag lagt ut informasjon om hvor mye klimagassutslipp som følger nettopp dette produktet. For eksempel:

 • Til produksjon av en kilo biff har det gått med 15,8 CO2-ekvivalenter. Dette tilsvarer 147,95 kilometer bilkjøring.
 • Til en kilo tomater går det med 3,5 kilo CO2-ekvivalenter, noe som tilsvarere to mil bilkjøring.

  Grønn Hverdag, som er et nettverk av organisasjoner og enkeltperson som jobber med å utvikle miljøvennlige løsninger og spre informasjon om slike, sier at de håper at klimamerkingen skal bli obligatorisk for alle vareprodusenter.

  Slik sparer du kroner og miljø

  >> Spar kroner og miljø

  - Vi ønsker oss en merkeordning der man lett kan orientere seg om hvilke miljøkonsekvenser som følger det. Det bør være slik at man kan sammenligne utslippsmengden til to like produkter, sier Tone Granaas, leder i Grønn Hverdag, til DinSide.no

  - Vi i den vestlige verden er i stor grad ansvarlige for global oppvarming. Vi trenger derfor å ta noen grep for å redusere klimagassutslippene; vi trenger teknologi og rensing og et fokus på hva hver enkelt kan gjøre, sier Granaas.

  Samtidig håper Grønn hverdag og Fremtiden i våre hender at en slik merkeordning vil bidra til at produsentene kan lage gode produkter.

  Prøv nå:

  Næringsministeren er med

  Næringsminister Dag Terje Andersen synes klimamerking av produkter er en god ide. Nå vil han lukte på mulighetene.

  - Jeg mener det er nyttig å starte med et forprosjekt for å vurdere om en standard for å merke produkters klimapåvirkning er hensiktsmessig og gjennomførbar, sier Dag Terje Andersen (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

  Næringsdepartementet setter derfor i gang et forprosjekt som skal kartlegge hva som finnes av retningslinjer og pågående prosjekter på området, både nasjonalt og internasjonalt. Videre skal det skisseres hvordan et hovedprosjekt bør legges opp. Men departementet tror et slik arbeid vil ta lang tid. I mellomtiden ønsker stortingsrepresentant Torgeir Micaelsen (AP) å bruke avgiftssystemet til å premiere gode klimakjøp.

  Ekstrem simpel living

  Grønnsaker best

  For dem som synes det å vinke farvel til en saftig biff er trist, har Tone Granaas i Grønn Hverdag denne meldingen:

  - Man behøver ikke slutte å spise biff eller annet godt. Men av klimamerkingen finner man at grønnsaker er mer miljøvennlig og det er også forenlig med god helse.

  Kilder: Grønn Hverdag ANB og artikler fra DinSide.nos arkiver

  AKTUELT


 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer