Skattemeldingen 2017

Sjekk de store postene

Ikke logg deg ut så snart du vet om du må betale mer i skatt eller ei.

SKATTEMELDING: Har du lyst på en mindre baksmell eller enda mer tilbake på skatten? Dra på skattejakt i selvmeldingen med forbrukerøkonom Elin Reitan! Video: Nicolai Delebekk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du kan nå finne skattemeldingen for 2017 ved å logge deg inn i Altinn. Får du den i papir, må du ennå vente noen dager.

Din oppgave er å sjekke at opplysningene og tallene Skatteetaten har ført inn i skattemeldingen stemmer. Det gjør du ved å finne fram årsoppgaver og andre dokumenter fra fjoråret, samt sette deg inn i hva som er nytt i år.

Men, mange ruller bare ned til siste side for å få vite om de får penger igjen eller må betale mer skatt. Deretter logger de seg ut igjen.

Det er, imidlertid, viktig at du sjekker at alle opplysningene som er forhåndsutfylt, selv om det kan være overveldende mange tall å kontrollere.

Likevel er det noen poster som er større enn andre, hvor du sannsynligvis kan finne de største avvikene:

Lønn

Her finner du noe av hovedgrunnlaget for hvor mye du har betalt i skatt i 2017.

Du kan kontrollere at tallene stemmer ved å sammenligne med sammenstillingen av lønn og forskuddstrekk som du har fått fra arbeidsgiveren din.

Denne pleier å komme i januar, enten digitalt i personalportalen du bruker, på e-post eller i postkassen.

Dersom du ikke finner sammenstillingen, bør du ta kontakt med arbeidsgiveren din og få hjelp til å finne den fram eller få tilsendt en ny.

Bolig

Andre viktige poster for mange er de som handler om bolig og annen fast eiendom. Kanskje eier du både hus og hytte, samt er utleier.

Ifølge Skattebetalerforeningen lurer mange på hvorfor formuesverdien på boligen deres har økt kraftig de siste årene.

Dette er fordi det fra 2010 ble det innført et nytt system for å fastsette ligningsverdien på boliger.

- Dermed blir verdien av boligen din automatisk justert opp eller ned avhengig av prisendringen på boliger. Grunnen til økningen er altså at boligprisene over tid har gått kraftig opp, sier fagsjef Rolf Lothe.

Han legger til at reglene for utleieboliger er kraftig strammet inn den siste tiden, slik at formuesverdien for disse i mange tilfeller nærmer seg omsetningsverdien.

Når det gjelder arv og gaver, trenger du ikke å skatte av disse. Har du solgt en arvet bolig det siste året, derimot, må du skatte av salget hvis du ikke selv har eid boligen i mer enn ett år og bodd der i minst halvparten av de siste 24 månedene.

Bank

I løpet av året mottar du en rekke årsoppgaver fra banker, forsikringsselskap og andre du betaler penger til. Flere av disse finner du i nettbanken.

Du bør sjekke at rentene, innskuddene og fondsbeholdningene du har ifølge årsoppgavene, stemmer overens med tallene i skattemeldingen.

Oppdager du feil, må du, som i alle andre poster, rette opp digitalt eller i «rettet til»-feltet hvis du skriver ut skattemeldingen eller får den i papir.

Og husk at dersom du ikke har gjort noen endringer, trenger du ikke å levere skattemeldingen. Fristen for å rette opp er 30. april for privatpersoner og 31. mai for næringsdrivende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer