BSU

Sjekk denne renta i dag

Sparer du i BSU bør du følge med på renta du har, spesielt hvis du er over 34 år.

RENTESJEKK: Har du BSU-konto i DNB er det slik at renta settes ned når du er over 34 år, i likhet med flere andre banker. Det finnes, imidlertid, banker som lar deg være «evig ung» med den gunstige sparekontoen. Foto: DNB.
RENTESJEKK: Har du BSU-konto i DNB er det slik at renta settes ned når du er over 34 år, i likhet med flere andre banker. Det finnes, imidlertid, banker som lar deg være «evig ung» med den gunstige sparekontoen. Foto: DNB. Vis mer
Publisert

Boligsparing for unge (BSU) er en gunstig sparekonto for deg mellom 18 og 34 år som vil spare til bolig med rente- og skattefordeler.

Om BSU er gunstig når du har rundet 34 år, derimot, er på ingen måte sikkert. Flere banker setter nemlig ned renta når kundene er over aldersgrensen for boligsparekontoen og ikke kan sette inn nye innskudd på kontoen lenger, gjerne til renten tilsvarende en vanlig sparekonto.

Dette gjorde, blant annet, DNB og Nordea i fjor vår, og nå har også Danske Bank fulgt etter.

- Vi tok en vurdering av BSU-betingelsene i vår, og de justerte retningslinjene begynte å gjelde fra 16. juni. BSU-renta settes ned til 0,9 prosent når kontoinnehaveren fyller 34 år, sier pressesjef Øystein Schmidt i Danske Bank til Dinside.no, og legger til at banken informerte om endringene via brev til alle BSU-kundene deres i juni.

Want to be forever young?

Sbanken er blant bankene som ikke rører renta til de som er over 34 år og har opprettet BSU.

Hos oss er BSU-kontoen evig ung, på den måten at du selvfølgelig beholder den gode renta, uansett alder. Sjekk hva situasjonen er i banken du har, og ikke glem at det aldri er for sent å flytte BSU-kontoen din til oss, skriver Sbanken.

- Vi er opptatt av å gjøre sparing best mulig for våre kunder. Hvis noen ikke har tatt i bruk BSU-pengene før de fyller 34, får de beholde den gode renta hos oss, sier Anniken Sommerlade, produktansvarlig for innskudd i Sbanken, til Dinside.no.

Landkreditt Bank setter, i likhet med Sbanken, ikke ned renta når BSU-sparerne blir 34 år. Kommunikasjonsrådgiver Line Sollie Karlsen sier til Dinside at de tar imot nye BSU-kunder som er for gamle til å sette inn ytterligere innskudd på kontoen, men forutsetter da at kunden har en aktiv brukskonto med kort hos dem.

Sbanken tar også imot kunder som ønsker å flytte BSU-en sin til dem etter at de har rundet 34 år, men de krever ikke at du har brukskonto eller andre produkter for å flytte sparekontoen til dem.

Her får du beholde samme BSU-rente etter fylte 34 år:

  • Sbanken lar deg beholde BSU-rente på 3,2 prosent (per 9. september 2019) så lenge du har kontoen.
  • Landkreditt Bank lar deg beholde BSU-rente på 3,6 prosent (per 9. september 2019) selv om du er over 34 år.
  • Ja, men: BN Bank og flere av bankene i Sparebank 1-alliansen lar deg beholde den høye BSU-renta til du er 36 år, hvorpå den reduseres til vanlig sparekontorente.

Du kan finne noen av rentene til BSU for de over 34 år blant innskuddskontoene med bruksbegrensninger i Finansportalen.

Rentefrihet

Men, hvorfor skal du bry deg om renta på en konto hvor pengene uansett er låst til ett formål, nemlig bolig?

Rentene på BSU-kontoen din inngår i den bokførte saldoen. Fram til du er 34 år, må alt av renter og innskudd brukes på bolig, mens rentene du får etter denne alderen, kan brukes til hva du vil.

- Det er fullt mulig å bytte bank, men ikke alle banker åpner BSU-kontoer for de som er over 34 år, påpekte Elisabeth Realfsen i Finansportalen overfor Dinside i fjor.

Nettopp av denne grunn er det lurt å flytte BSU-pengene dine før du fyller 34 år, gjerne når du er 33 år og ser hvordan du ligger an med tanke på boligkjøp og hvor mye av BSU-sparingen du har igjen.

Og, hva er den beste BSU-renta for en 33-åring per i dag? Her er oversikten til Finansportalen:

Foto: skjermdump 6. september 2019
Foto: skjermdump 6. september 2019 Vis mer

Som du ser, er det flere lokale sparebanker som topper lista. De to største bankene, DNB og Nordea, har 3,75 prosent rente på BSU fram til du er 34 år, og etterpå reduseres den til henholdsvis 0,85 prosent og 1 prosent.

Fakta om BSU

  • Boligsparing for ungdom (BSU) er en spareordning med skattefradrag for personer under 34 år.
  • Fradrag i inntektsskatten gis til og med det inntektsåret du fyller 33 år.
  • Pengene kan kun brukes til kjøp av bolig eller nedbetaling av boliglån. Hvis pengene blir brukt på noe annet, må den samlede skattefordelen som er oppnådd betales tilbake til ligningsmyndighetene.
  • Du kan sette inntil 25.000 kroner årlig i BSU og få et skattefradrag på 20 prosent av beløpet du setter inn. Du kan maksimalt sette 300.000 kroner til sammen inn gjennom ordningen.
  • For at du skal ha krav på skattefradraget, må du ha satt inn penger før utgangen av året og ha høy nok skattbar inntekt, altså at du må betale minst 5000 kroner i skatt for å få maksimalt skattefradrag. Du må tjene 74.650 kroner i 2019 for å få skattefradraget.
  • BSU kan kun opprettes én gang, men det betyr ikke at du ikke kan flytte BSU-kontoen mellom banker.

Kilde: Finansportalen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer