Sjekk det prishoppet!

DinSides pristester avslører hvilke varer som har blitt dyrere og billigere.

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DinSide tar jevnlig tempen på matvareprisene. Det har vi gjort i drøyt ti år, og derfor kan vi se hvordan utviklingen i prisene har vært de siste årene.

Det er ikke til å stikke under en stol at det har blitt dyrere å handle matvarer. Siden årtusenskiftet har DinSides dagligvarekurv blitt hele 20 prosent dyrere. Den generelle prisveksten har i samme periode vært på 18,5 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Stor pristest:

Her handler du billigst

Prishopp på brus og sjokolade

Siden våren 2008 og frem til i dag har handlekurven i snitt blitt 3 prosent dyrere. Tall fra SSB viser at prisstigningen på mat og drikke kan ha vært enda høyere enn dette, men uansett er vi enige om at prisene på enkelte varer har steget betraktelig det siste året.

Usunne varer har blitt mye dyrere. En halvannen liter Coca-Cola koster nå nesten en 20 kroning, pluss pant, en prisoppgang på hele 14 prosent på ett år. Det betyr at halvparten av den prisveksten som har vært på brus siden år 2000, har skjedd det siste året. En del av forklaringen på prisveksten er at avgiftene på sukkerholdige drikkevarer økte med 61 prosent fra nyttår.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer