Skattekort

Sjekk dette ekstra nøye

Ellers risikerer du å få baksmell neste år.

SKATTEKORTET: Økte renter betyr at du bør sjekke renteinntekter og gjeldsrenter ekstra nøye. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
SKATTEKORTET: Økte renter betyr at du bør sjekke renteinntekter og gjeldsrenter ekstra nøye. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Før jul ble skattekortet for 2023 tilgjengelig på Skatteetatens nettsider, slik at elektroniske brukere kan være tidlig ute med å sjekke tallene før første lønnsutbetaling i år.

Flere nettaviser har meldt om høy pågang hos Skatteetaten etter at skattekortet ble gjort tilgjengelig.

Avdelingsdirektør Ove Nyland i Skatteetaten forteller til DinSide at det er vanlig at mange tar kontakt med dem i pressperioder, som når skattemeldingen og skattekortet kommer.

ID-SJEKKEN: Er du usikker på hvordan du skal gå fram for å utføre ID-sjekken? Da kan du ta en titt på denne videoen. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Denne runden har det mange som har spørsmål rundt renteinntekter og -utgifter. For etter flere år med stabilt lav styringsrente, hevet Norges Bank renta ved flere anledninger i fjor, og i år er det mange som for første gang opplever at rentene øker.

Kan være stor endring

Nyland forteller til DinSide at dersom du har penger i banken og/eller banklån, vil du se en økning på postene for renteinntekter og/eller -utgifter.

- Tallene henter vi fra grunnlaget for renteutgifter/fradrag og renteinntekter fra skattemeldingen din i 2021. Rentenivået i 2021 var veldig lavt. Rentene har økt i 2022 og vil mest sannsynlig øke i 2023, sier han.

Dermed vil det for noen være en stor endring i tallene Skatteetaten har lagt inn i skattekortet ditt for 2023.

- Sjekk at tallene stemmer med dine egne beregninger. Du må endre skattekortet hvis tallene er feil. Vi oppfordrer deg til å sjekke og eventuelt endre skattekortet via Min side på skatteetaten.no.

Skatteetaten gjør oppmerksom på at renteinntektene og gjeldsrentene er satt høyere i år enn i fjor.
Skatteetaten gjør oppmerksom på at renteinntektene og gjeldsrentene er satt høyere i år enn i fjor. Vis mer

Sjekk dette

I år vil du faktisk få opp en infomelding på skattekortet ditt som gjør deg oppmerksom på at renteinntektene og gjeldsrentene er satt høyere enn i fjor. Summene her påvirker skattetrekket ditt, så det er viktig at du sjekker nøye at tallene stemmer.

For dersom gjeldsrentene er satt for høyt slik at det beregnes et høyere rentefradrag enn hva som er riktig, risikerer du å betale for lite i skatt og kan dermed få baksmell på skatten neste år.

Derfor bør du sjekke lånene dine og hvor mye renter du betaler på disse, og deretter oppdatere skattekortet ditt med riktige tall, dersom det er feil.

PS. Skatteetaten har en egen side der de forklarer tallene i skattekortet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer